ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z SOCZEWICY

PASZTET Z SOCZEWICY

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam wegetariański frykas, który umilił tegoroczne wielkanocne śniadanie nie tylko wegetarianom. Ma w sobie całe mnóstwo rzeczy bardzo przeze mnie lubianych (soczewicę, pastę curry, kumin, tymianek).
Pasztet ma zwartą konsystencję i dobrze się kroi. Ważne, by nie miksować masy blenderem zbyt długo, by w przekroju były widoczne większe kawałki warzyw.
Składniki (keksówka o długości 20 cm)
350 g czerwonej soczewicy
4 marchewki, obrane i pokrojone w talarki średniej grubości
2 pietruszki, obrane i pokrojone w talarki średniej grubości
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka świeżego tymianku (lub pół suszonego)
1 łyżeczka słodkiej lub wędzone papryki
2 suszone papryczki cayenne (można zastąpić mielonym pieprzem cayenne)
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
6 jajek
6 łyżek oliwy + trochę do wysmarowania formy
bułka tarta lub mąka kukurydziana do posypania formy
sezam do posypania pasztetu
sól, pieprz
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić soczewicę, marchewki i pietruszki, posolić, zalać 5 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 40 minut, aż soczewica się rozpadnie, a woda wyparuje.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kumin, tymianek i pastę curry. Jak zacznie pachnieć dodać zmiażdżony czosnek i cebulę. Całość smażyć, dopóki cebula się zeszkli.
Zawartość patelni wrzucić do lekko przestudzonej soczewicy i zmiksować blenderem (nie za mocno, nie za długo, masa powinna być grudkowata). Sprób ować, popieprzyć i dosolić, jeśli trzeba.
Jajka rozbełtać w szklance i dodać do soczewicowej masy, całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną mąką, wierzch posypać sezamem. Piec w 180 stopniach, 1-1,5 h. Gotowy pasztet powinien być zwarty. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, przykryć go folią aluminiową.
Pasztet jadłam na kromce żytniego chleba na zakwasie posmarowanej masłem, polany pikantnym sosem czosnkowo-ziołowym.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/04/pasztet-z-soczewicy.html