Wykonanie

Czasem mam ochotę na obiad bez
mięsa, tym razem, zainspirowany nocną rozmową o kotletach z warzyw, postanowiłem przetestować
kalafiora :)Do przygotowania mnóstwa ( około 20) kotletów potrzebujesz:

- dużego
kalafiora- 2 sporych
marchewek- 4
jajek- 5 łyżek
bułki tartej- 6 łyżek
mąki- 3 ząbków
czosnku-
soli,
pieprzu, slodkiej
papryki,
kminu,
curry do smaku (sporo)


Podziel
kalafiora na różyczki,
marchew obierz i pokrój na talarki, nie za cienkie. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, warzywa nie powinny się rozpadać. Ugotuj na twardo 2
jajka. Odcedź warzywa i poczekaj aż ostygną. Do krojenia warzyw użyłem siekacza do
cebuli, było szybko, można też użyć noża i pokroić
kalafiora i
marchew na drobne kawałki, W misce wymieszaj warzywa i wrzuć obrane
jajka, które łatwo rozgnieciesz widelcem. Dodaj
mąkę i surowe
jajka i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zagnieć składniki rękoma i sprawdź konsystencję. Dodaj
bułki tartej i dalej zagniataj. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaj trochę
mąki, jeśli gęsta,
wody.Konsystencja powinna przypominać
mięso na mielone. Dodaj
przyprawy, nie żałuj, gdyż gotowane warzywa są dość mdłe. Sprawdź smak (surowe
jajka, lepiej wypluć xD ), możesz dowolnie modyfikować
przyprawy wedle uznania. Uformuj rękoma dość płaskie kotlety i smaż z dwóch stron na gorącym tłuszczu do zarumienienia.

PS: Na drugi dzień, w dodatku na zimno nadal bardzo mi smakują :)Smacznego!