Wykonanie

Szukając przepisu na pasztet z
soczewicy natknęłam się na przepis Agnieszki Kręglickiej. W internecie jest to bardzo popularny przepis. Postanowiłam się nim zainspirować dodając od siebie kilka dodatkowych składników. Wzbogaciłam go
między innymi o
seler i
pieczarki. Dodałam też trochę
majeranku. Pasztet jest bardzo dobry - zwłaszcza jak ktoś lubi wyczuwalny smak
curry. Ja dodałam także trochę
bułki tartej, ponieważ masa była mało zwarta.Składniki (na dużą keksówkę):250 g
soczewicy czerwonej2 duże
marchewki2 średnie
cebule1 mały
seler6 dużych
pieczarek3-4
jajkaolej1,5 łyżeczki
curry1,5 łyżeczki
papryki1 łyżeczka
kminkusól /
pieprz1-2 łyżeczki
majeranku2 duże ząbki
czosnku5 łyżek
bułki tartej
Soczewicę gotujemy w małej ilości
wody do momentu aż zacznie się rozpadać (u mnie ok. 30 minut). W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Marchewkę i
selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę. Zaczynamy od podsmażenia
cebuli na rozgrzanym
oleju. Po chwili dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej
cebulki dodajemy starte wcześniej warzywa i wszystko razem podsmażamy kilka minut.
Pieczarki kroimy w paski i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem
masła.Do podsmażonych warzyw dodajemy
przyprawy i
soczewicę.Następnie należy zmielić całą masę. Do lekko przestudzonej masy dodajemy
żółtka i
bułkę tartą.
Białka ubijamy mikserem i delikatnie dodajemy do masy.Tak przygotowany pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 170-180 stopni.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji: