ßßß
Szukając przepisu na pasztet z soczewicy natknęłam się na przepis Agnieszki Kręglickiej. W internecie jest to bardzo popularny przepis. Postanowiłam się nim zainspirować dodając od siebie kilka dodatkowych składników. Wzbogaciłam go między innymi o seler i pieczarki. Dodałam też trochę majeranku. Pasztet jest bardzo dobry - zwłaszcza jak ktoś lubi wyczuwalny smak curry. Ja dodałam także trochę bułki tartej, ponieważ masa była mało zwarta.Składniki (na dużą keksówkę):250 g soczewicy czerwonej2 duże marchewki2 średnie cebule1 mały seler6 dużych pieczarek3-4 jajkaolej1,5 łyżeczki curry1,5 łyżeczki papryki1 łyżeczka kminkusól / pieprz1-2 łyżeczki majeranku2 duże ząbki czosnku5 łyżek bułki tartej
Soczewicę gotujemy w małej ilości wody do momentu aż zacznie się rozpadać (u mnie ok. 30 minut). W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Zaczynamy od podsmażenia cebuli na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodajemy starte wcześniej warzywa i wszystko razem podsmażamy kilka minut. Pieczarki kroimy w paski i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem masła.Do podsmażonych warzyw dodajemy przyprawy i soczewicę.Następnie należy zmielić całą masę. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą. Białka ubijamy mikserem i delikatnie dodajemy do masy.Tak przygotowany pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 170-180 stopni.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji: