ßßß Cookit - przepis na ŁATWE CURRY Z KALAFIOREM I CZERWONĄ SOCZEWICĄ

ŁATWE CURRY Z KALAFIOREM I CZERWONĄ SOCZEWICĄ

nazwa

Wykonanie

Łatwy sos curry z ogólnie dostępnych w polskich sklepach składników. Pastę curry można kupić w "Kuchniach Świata" lub podczas tygodnia kuchni azjatyckiej w Lidlu. W ostateczności, możecie użyć przyprawy curry w proszku, jednak danie będzie wtedy nieco mniej aromatyczne. Dobrym pomysłem jest zastąpienie części wody mlekiem kokosowym, następnym razem z pewnością tak zrobię.
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kostkę
8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
2 łyżki świeżego imbiru, startego
2 łyżki oleju
3 czubate łyżki czerwonej pasty curry*
1/2 łyżeczki kurkumy
3 szklanki warzywnego bulionu + 3 szklanki wody
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 kalafior, pokrojony na dość małe kawałki (użyłam mrożonego)
dżem mango lub morelowy i pietruszka lub kolendra do podania
Wykonanie:
Przesmażyć cebulę, czosnek i imbir na oleju przez ok. 3 minuty. Dodać pastę curry, kurkumę i mieszać kolejną minutę. Wlać bulion, wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić soczewicę, zmniejszyć ogień i dusić całość 20-30 minut, mieszając co jakiś czas.
Kiedy soczewica jest prawie gotowa, dodać kalafior. Garnek przykryć i dusić kolejne 5-10 minut, aż kalafior będzie delikatnie chrupiący. Posolić.
Gotowy sos curry podawać z ryżem jaśminowym, dżemem i pietruszką.
* w ostateczności można zastąpić przyprawą curry w proszku
Smacznego!
(przepis pochodzi ze strony pinchofyum.com)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/01/atwe-curry-z-kalafiorem-i-czerwona.html