ßßß
Po ciastach i torcie marchewkowym w końcu przyszła pora na babeczki.Wypiek ten utwierdził mnie jedynie w przekonaniu, że słodkości pieczone z dodatekiem warzyw to zawsze dobry wybór.Scenariusz najczęściej jest taki sam, na początku wszyscy się dziwią: „Jak to, marchewka w babeczkach?” czy „Cukinia w cieście czekoladowym, to nie możliwe!”. Po serii niedowierzań przychodzi fala zachwytu nad zaskakującymi właściwościami warzyw.Bardzo mokre, pachnące korzennymi przyprawami babeczki wieńczy jasna, pomarańczowa polewa. Jeśli nie znajdziecie kandyzowanych wiśni, użyjcie orzechów lub w ogóle pomińcie ten składnik.Możecie zrezygnować z wersji de luxe i zamienić mielone migdały mąką pszenną, a cukier trzcinowy cukrem białym, ale należy pamiętać, że smak babeczek będzie wtedy odrobinę uboższy.Składniki:3/4 szklanki oleju3 jaja1 i 1/2 szklanki (200 g) mielonych migdałów2 szklanki marchwi startej na duzych oczkach2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka gałki muszkatołowej (świezo startej)1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1 szklanka cukru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowegogarść rodzynek (opcjonalnie)łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) na polewę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):500 g sera typu quark*100 g miekkiego masła1 i 1/2 szklanki cukru pudruskórka starta z jednej pomarańczykandyzowane wiśnie do ozdobyWykonanie:Jaja rozbełtać widelcem z olejem, dodać marchew. W innej misce wymieszać pozostałe składniki.Masę jajeczną wlać do suchych składników i całość wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do papilotek i piec 20 minut w 180 stopniach.Podczas pieczenia przygotować polewę. Masło miksować, aż stanie się jasne i puszyste. Dodawać na przemian, łyżka po łyżce, ser i cukier puder. Gdy wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa, dodać skórkę startą z pomarańczy.Ostudzone babeczki przybrać polewą i kandyzowanymi wiśniami.Smacznego!*można zastąpić mascarpone, wtedy dodatek masła będzie zbędny