Wykonanie
Mamy grudzień. Ten wyczekany, piękny,
póki co mało ośnieżony, a już magiczny grudzień! Czas gdy portfel płacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w domu pachnie błogo. I właśnie - te zapachy... nam ostatnia kartka w kalendarzu kojarzy się m.in. z aromatem
korzennych przypraw,
orzechów,
migdałów i dzikiej róży. A, że są to skojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym domu (i pod domem)
orzechowym nadzieniem z lekką nutką korzenną. Mamy nadzieję, że te rogaliki uzmysłowią męskiej części rodziny jakie byłyśmy grzeczne i... uda nam się zapachem skusić Mikołaja! :)))) /Nie żebyśmy to tak specjalnie sobie wykombinowały.


SKŁADNIKI:/CIASTO BEZGLUTENOWE i TRADYCYJNE:- 1/2 kg
mąki,- kostka
masła i łyżka
smalcu- roztopić,- 2
żółtka,- szklanka kwaśnej
śmietany,- 5 dkg
drożdży,- 2 łyżeczki
cukru,- szczypta
soli,Zagnieść i do zamrażalnika./CIASTO Bezglutenowe:Genialne wychodzą z
mąki chlebowej bezglutenowej!Opis mąk jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe ./NADZIENIE
ORZECHOWE:- 1/4 szklanki
mleka- 1/2 szklanki
cukru trzcinowego- łyżka
masła- 2 szklanki mielonych
orzechów włoskich- Laska
cynamonu cejlońskiego-
Kardamon, pół łyżeczki-łyżeczka

WYKONANIE:/Przygotowanie farszu:zagotować 1/4 szklanki
mleka, dodać 1/2 szklanki
cukru trzcinowego, łyżkę
masła i 2 szklanki mielonych
orzechów włoskich oraz zmieloną laskę
cynamonu i
kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie,
daje się formować.
Rogale:-
Mąkę wysypać na stolnicę,
masło i
smalec roztopić i wlać w zagłębienie
mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać
żółtka i
drożdże rozrobione z
cukrem i
solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować roztrzepanym
białkiem, posypać
cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół.

ZDROWIE W NADZIENIU:
ORZECHY:są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a wiec regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej
tkanki tłuszczowej.Obniżają też poziom "złego" cholesterolu i zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Pokochasz je nie tylko za smak, ale i za to jaki mają wpływ na Twoje włosy, paznokcie, sylwetkę i... pamięć! Mózg wie co dobre. Mózg wie co mu służy.
CYNAMON CEJLOŃSKI:zapobiega nadkwasowości, działa przeciwbiegunkowo i przeciwbakteryjnych.Sprawdza się w mięśniobólach, nerwobólach, działa także przeciwzapalnie, miejscowo, znieczulająco. Poprawia apetyt i kojąco działa na wzdęcia, nudności, zaburzenia trawienia. Bolesne miesiączkowanie również było/jest powodem do stosowania
cynamonu.Sprawdza się również przy leczeniu cukrzycy.Genialnej jakości
cynamon (laski i
cynamon sproszkowany) kupisz tutaj: SKWORCU .
KARDAMON:działa leczniczo. Jest skuteczny na wyostrzenie apetytu, wspomaga trawienie
białka i reguluje pracę układu trawiennego a przy tym ma właściwości antyseptyczne. Ale to nie wszystko -
kardamon też odświeżą skutecznie oddech i jest niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach. Rozbudza wszystkie możliwe zmysły, więc i do jedzenia i do masażu się nadaje :)Zarówno ziarna, jak i
kardamon mielony kupisz tutaj: PIĄTNICA .

Rogaliki wyszły wspaniale (ale to przecież nic nowego ani nic
dziwnego). :) Pod chrupiącą, zarumienioną skórką, delikatnie pokrytą startymi
orzechami z odrobiną
cynamonu i
trzcinowego cukru, kryje się delikatne, pyszne nadzienie, które może kolorystycznie nie zachwyci tych, co zawsze skojarzenia mają, ale... kto by w takich chwilach na kolorystykę patrzył! (Zresztą nam i tak do gustu trafia). Smakują genialnie i w pierwszy i w drugi i w trzeci dzień.


Te maleństwa pojawią się też u nas na świątecznym
stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej można magiczne chwile celebrować, chociażby właśnie takimi smakołykami. Budowanie wspomnień poprzez smaki to też metoda (i powiemy Wam, że bardzo skuteczna).

O znaczeniu rogalików w naszej rodzinie możesz poczytać tutaj: kliknij .Dowiesz się wtedy, dlaczego są one elementem obowiązkowym."...tak działa sentyment i siła wspomnień. Gdzieś tam głęboko w głowie zakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..."


Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z
pigwą znajdziecie: TUTAJ .a Bezglutenowy piernik z
powidłem śliwkowym i
imbirowo-
czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ .I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
