Wykonanie
            Serniki. Zna je każdy, kocha je większość. To chyba typowo polskie słodkości. Lądują na wielu stołach i powiększają rzeszę swoich fanów. Mają to do siebie, że każdy lubi inne - jedni zbite, inni puszyste, jeszcze inni przypominające piankę. Nasza miłość do serników (w wielu kombinacjach) rozpoczęła się wraz ze spróbowaniem sernika z 
brzoskwiniami. Od tamtej 
pory robimy go regularnie. Zawsze jest u nas na święta (swoją 
drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować.

SKŁADNIKI NA MASĘ:- 1 kg 
sera (trzykrotnie mielony, może być w wiaderku, ważne żeby nie był rzadki),- 6 jaj,- 1 i 1/2 szklanki 
cukru,- 1 i 1/2 budyniu 
śmietankowego (bezglutenowcy - czytajcie skład budyniu),- 1 kostka 
masła,- 
cukier waniliowy/wanilinowy (a najlepiej 
laska wanilii),SKŁADNIKI DODATKOWE:- 1-2 puszki 
brzoskwiń,- 4-5 
białek,- 1 szklanka 
cukru pudru,- 2 łyżki 
mąki ziemniaczanej/budyniu 
śmietankowego lub 
waniliowego ,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- 30 dkg 
mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C 
SCHAR - 
mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B 
SCHAR - 
mąka na 
chleb)- 20 dkg 
masła,- 3 
żółtka (przy uczuleniu na 
żółtko jaja kurzego - 12 
żółtek przepiórczych),- 
cukier wanilinowy,- 10 dkg 
cukru pudru (można zastąpić zwykłym),- 1 łyżeczka 
proszku do pieczenia (ale my nie dajemy),* opcjonalnie: 2 łyżki 
śmietany lub 
wody.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- identyczne jak na bezglutenowe, tylko 
mąkę zamieniamy, najlepiej na krupczatkę!

WYKONANIE:1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis./ Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- 
Masło ucieramy z większością 
cukru i 
cukrem waniliowym, do białości, na puch, tak aby pozbyć się grudek 
cukru.- Powoli dodajemy 
ser, łyżką, cały czas miksując, ale nie napowietrzając.- dodajemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki,- osobno ubijamy całe 
jajka z resztką 
cukru,- mieszamy obie masy.3. WYKONANIE 
BEZY NA WIERZCH,Ubijamy 
białka z 
cukrem. Do ubitej piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.


Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę 
serową.Na masę układamy pokrojone 
brzoskwinie, tak aby pokryły 
ser.Na 
brzoskwinie wykładamy 
białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy co chwilę piekarnika, bo opadnie. Studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach do piekarnika.)




Jak smakuje? Gdybyśmy miały jednoznacznie określić, powiedziałybyśmy jedynie, że jest pyszny. Trudno jednak podać krótką, a wnikliwą definicję tego słowa w odniesieniu do naszego wypieku.Na pewno jest wilgotny i puszysty, ale nie piankowy-budyniowy. Budyniu się w nim nie wyczuwa. Przypomina odrobinę sernik parzony, a to w połączeniu z delikatnymi 
owocami, 
bezą, która "napiła się" 
soku z brzoskwiń i kruchutkim 
ciastem, posypanym 
cukrem pudrem, tworzy bajkową poezję.W naszym domu smakuje wszystkim. Uwielbia go nawet nie-sernikowy przyszły mąż (córki) i zięć (
matki), prosi o dokładkę i gdy ma ochotę na ciasto - składa zamówienie właśnie na niego.


Ten konkretny sernik robiony był w średniej tortownicy z połowy porcji i całej puszki 
brzoskwiń.Przepis (z kg 
sera) jest na bardzo dużą blaszkę. Lepszy jest jeśli weźmiemy wtedy 2 puszki 
brzoskwiń, ale wyjdzie on w rezultacie bardziej mokry.Ps. jak widzicie, panna 
brzoskwinia nie chciała współpracować z aparatem i w ramach własnej inwencji twórczej, wystawała tu i tam z rozkrojonego kawałka.


Sernikowe szaleństwo trwać u nas będzie, bo obie mamy ostatnio smaki na kombinacje z 
serem. Spodziewajcie się więc mnóstwa inspiracji. Zapraszamy Cię na już opublikowane sernikowe receptury:1. Sernik malinowy z 
bezą,2. Sernik na zimno "milky way"/"w-z"

Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy 
chleb), w zakładce " PRZEPISY "

