ßßß Cookit - przepis na Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
białko 1 sztuk
jajka 1 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
śmietana 0,75 szklanek
cukier puder 3 łyżek stołowych
woda 3 łyżek stołowych
masło 150 gramów
mąka 2 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz wodę i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Zimne rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, gęsto po nakłuwać widelcem. Podpiec na złoto ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Śmietanę roztrzepać z żółtkiem i 2 łyżkami cukru, wylać na ciasto i wstawić na 20 minut do piekarnika.
Osączone brzoskwinie pokroić w plastry i wymieszać z łyżką cukru oraz ubitymi na sztywno białkami. Na podpieczoną tartę wyłożyć pianę z brzoskwiniami, posypać pozostałym cukrem i piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach. Podawać na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7958/Tarta-brzoskwiniowa