Wykonanie
Ni to sernik, ni to w-zka, ni to milky way... Pewne jest to, że efekt końcowy jest... pyszny i bezglutenowy (aczkolwiek nie-bezglutenowcy mogą zrobić identycznie wersję zwykłą).Robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może?Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z
sera,
serka mascarpone i
śmietany) na zimno, posypany
owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami
biszkopta bezglutenowego i oblany genialną,
czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się smakiem 'ostatków').

SKŁADNIKI NA
BISZKOPT CZEKOLADOWY:- 6
jajek,- 1 szklanka
cukru,- 2 budynie
czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład),-
mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy -
mąka bezglutenowa do ciast,- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 3 łyżka słodkiego
kakao lub 1 łyżkę gorzkiego,SKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ:- 330 ml
śmietany 30%,- 300 g
sera mielonego (z wiaderka),- 200 g
serka mascarpone,- 3 łyżeczki
żelatyny,- pół opakowania
cukru wanilinowego,-
cukier puder 250-300
cukru pudru,- 100 ml
wody,SKŁADNIKI NA
POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:- 130 ml
śmietany 30%,- tabliczka
czekolady mlecznej,- 4-5 łyżek słodkiego
kakao.DODATKOWO:-
owoce np.
skórka pomarańczowa i
żurawina,

WYKONANIE
BISZKOPTU:Całe
jajka ubić z
cukrem.Wymieszać budynie,
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao,Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.PIECZENIE: 180 stopni. około 30-40 minut, góra-dół, termoobieg./gotowy będzie gdy odejdzie od foremki/tortownicy. Można zrobić test patyczkiem, nakłuwając na środku i sprawdzając, czy wyciągany patyczek jest suchy.
Biszkopt studzimy, następnie przekrajamy przez środek. Powstają dwa blaty.


WYKONANIE MASY SEROWEJ:Zanim zaczniemy przygotowywać masę
serową musimy
mieć gotową
żelatynę./Rozpuszczamy
żelatynę w 100 ml
wody, jak dobrze napęcznieje podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy żeby wystygła./Ucieramy
sery z częścią
cukru pudru i z
cukrem wanilinowym.Osobno ubijamy
śmietanę, na koniec dodając resztę
cukru pudru i jeszcze moment ubijamy.Obie ubite masy łączymy nadal ubijając i strumyczkiem wlewamy wystudzoną
żelatynę.Chwilę ubijamy.Masę
serową wstawiamy do lodówki na 2 godziny.WYKONANIE POLEWY:Podgrzewamy
śmietanę, wrzucamy pokruszoną
czekoladę, dodajemy
kakao, trzymamy na ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Halo! Nie podjadamy!!! :)Na wystudzony dolny blat
biszkoptowy wykładamy schłodzoną masę
serową. Posypujemy
owocami. Nakładamy blat numer 2, oblewamy polewą. W tortownicy wkładamy do lodówki. Zdecydowanie musi w niej postać./Sernik kroimy nożem moczonym we wrzątku.





Jeśli jakimś cudem, on przeżyje 2 dni, to będzie wtedy najlepszy, ponieważ
biszkopt pobierze od
śmietany to co pobrać powinien i nasiąknie przez to. Taki wilgotny smakuje rewelacyjnie.



Drogi czytelniku, jeśli w tej chwili masz ślinotok, to nie wstydź się tego. Idź, rób to cudo i pochwal się, jak się udało! A jeśli chcesz więcej przepisów - wpadaj do nas o każdej
porze dnia i nocy! :) To co w głowie, mamy na talerzach, a tym co na talerzach, chcemy się pochwalić i podzielić z Tobą.Jeśli układ Ci pasuje i chcesz być z przepisami na bieżąco, to koniecznie zaobserwuj nas (tutaj) i polub nas na facebooku (tutaj).Ps. miło nam, że tu jesteś. Szkoda, że nie mamy jak Cię poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y.
