ßßß Cookit - przepis na SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym)

SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym)

nazwa

Wykonanie

Ni to sernik, ni to w-zka, ni to milky way... Pewne jest to, że efekt końcowy jest... pyszny i bezglutenowy (aczkolwiek nie-bezglutenowcy mogą zrobić identycznie wersję zwykłą).
Robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może?
Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się smakiem 'ostatków').
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład),
- mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego,
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 330 ml śmietany 30%,
- 300 g sera mielonego (z wiaderka),
- 200 g serka mascarpone,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- pół opakowania cukru wanilinowego,
- cukier puder 250-300 cukru pudru,
- 100 ml wody,
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 130 ml śmietany 30%,
- tabliczka czekolady mlecznej,
- 4-5 łyżek słodkiego kakao.
DODATKOWO:
- owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina,
WYKONANIE BISZKOPTU:
Całe jajka ubić z cukrem.
Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao,
Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.
PIECZENIE: 180 stopni. około 30-40 minut, góra-dół, termoobieg.
/gotowy będzie gdy odejdzie od foremki/tortownicy. Można zrobić test patyczkiem, nakłuwając na środku i sprawdzając, czy wyciągany patyczek jest suchy.
Biszkopt studzimy, następnie przekrajamy przez środek. Powstają dwa blaty.
WYKONANIE MASY SEROWEJ:
Zanim zaczniemy przygotowywać masę serową musimy mieć gotową żelatynę.
/Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, jak dobrze napęcznieje podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy żeby wystygła./
Ucieramy sery z częścią cukru pudru i z cukrem wanilinowym.
Osobno ubijamy śmietanę, na koniec dodając resztę cukru pudru i jeszcze moment ubijamy.
Obie ubite masy łączymy nadal ubijając i strumyczkiem wlewamy wystudzoną żelatynę.
Chwilę ubijamy.
Masę serową wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
WYKONANIE POLEWY:
Podgrzewamy śmietanę, wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy kakao, trzymamy na ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Halo! Nie podjadamy!!! :)
Na wystudzony dolny blat biszkoptowy wykładamy schłodzoną masę serową. Posypujemy owocami. Nakładamy blat numer 2, oblewamy polewą. W tortownicy wkładamy do lodówki. Zdecydowanie musi w niej postać.
/Sernik kroimy nożem moczonym we wrzątku.
Jeśli jakimś cudem, on przeżyje 2 dni, to będzie wtedy najlepszy, ponieważ biszkopt pobierze od śmietany to co pobrać powinien i nasiąknie przez to. Taki wilgotny smakuje rewelacyjnie.
Drogi czytelniku, jeśli w tej chwili masz ślinotok, to nie wstydź się tego. Idź, rób to cudo i pochwal się, jak się udało! A jeśli chcesz więcej przepisów - wpadaj do nas o każdej porze dnia i nocy! :) To co w głowie, mamy na talerzach, a tym co na talerzach, chcemy się pochwalić i podzielić z Tobą.
Jeśli układ Ci pasuje i chcesz być z przepisami na bieżąco, to koniecznie zaobserwuj nas (tutaj) i polub nas na facebooku (tutaj).
Ps. miło nam, że tu jesteś. Szkoda, że nie mamy jak Cię poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y.
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/sernik-w-z-lub-milky-way-na-zimno-z.html