ßßß




Biszkopt jasny:4 jajka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennejszczypta proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę 21x32 wyścieloną papierem do pieczenia wylać ciasto i upiec w 180 st.C.Biszkopt orzechowy:4 jajka1/2 szklanki cukru2-3 łyżki mąki pszennej5 dag orzechów siekanychszczypta proszku do pieczeniaWykonanie:Ciasto wykonać jak biszkopt jasny.Biszkopt ciemny4 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennejszczypta proszku do pieczenia2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto wykonać jak biszkopt jasny.Masa pierwsza:1/2 l. śmietany 30%1 puszka krówki3 czubate łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wodyWykonanie:Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę ubić i do ubitej dodać masę krówkową. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę.Masa druga :1/2 śmietany 30%1 duży serek mascarpone5 łyżek cukru pudru1/2 szklanki adwokatu3 czubate łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wodyWykonanie :Śmietanę wraz z serkiem i cukrem pudrem ubić, dodać adwokat, oraz rozpuszczoną przestudzoną żelatynę.Przełożenie ciastaI biszkopt jasnyII masa pierwszaIII biszkopt orzechowyIV masa drugaV biszkopt ciemnyVI polewaSmacznego!http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki