ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I...

PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I...

nazwa

Wykonanie

Tak sobie siedzimy i myślimy, że my - matka z córką, mogłybyśmy otworzyć pierogarnię i zbijać na tym majątek, ale... miałoby to negatywny wpływ na nasze figury. Rosłybyśmy nie tylko w siłę (kasując kolejne smaczne talerze), ale i powiększałybyśmy się dosłownie. Dlatego lepiej zjeść te pierogi, które uśmiechają się do nas z talerzy i być głuchym na wołanie kolejnych. Zdecydowanie, przydałby nam się słuch wybiórczy - taki jak mają boksery (opiekunowie bokserów znają temat doskonale i wiedzą, że te psy, słyszą tylko to, co mają ochotę usłyszeć). Tylko powiedzcie nam, jak tu nie usłyszeć pierogów... Z POMIDORAMI SUSZONYMI, SEREM PLEŚNIOWYM, ZIOŁAMI I CZOSNKIEM (i nie dać się uwieść zapachowi). Nie wykonalne. Brzmi nietypowo, smakuje rewelacyjnie! Musicie spróbować. Mówią Wam to, matka z córką, a więc uwierzyć musicie. Nie koniecznie na słowo, może zdjęcia same się wybronią i zawędrujecie do kuchni, z naszym przepisem.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- opakowanie pomidorów suszonych,
- ser pleśniowy, kostka.
- czosnek - 2 główki,
- cebula: 5.
- masło.
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny,
- ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba).
WYKONANIE:
Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego koloru. Pomidorki kroimy dość drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy. Trzymamy na ogniu i mieszamy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz pieprz. Gdy wystygnie blendujemy i mieszamy z serem białym. Gotowe! Nic mu więcej nie potrzeba.
SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:
- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),
- mleko - szklanka,
- woda - szklanka,
- sól,
- olej,
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:
- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)
WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:
Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.
Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.
W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.
- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)
Nareszcie aparat spisał się na tyle, aby pokazać Wam co oznacza w naszym domu cieniuteńkie, idealne ciasto przypominające pergamin. Przed Wami pieróg idealny - Pan Napakowany i Pikantny. Taki co na hasło "pokaż kotku co masz w środku" może się spokojnie rozkleić i zaprezentować wnętrze. Ale kto by w takiej chwili tracił czas na zbędne pogaduszki, jak można przejść do konkretów i zająć się konsumpcją.
Polane lekko masełkiem, bo co im więcej trzeba? Choć... teraz, gdy już spoglądając na talerz widzimy ich zdecydowanie mniej, wpadło nam do głowy aby zjeść je z dipem czosnkowym (domowa tradycja - czosnek, czosnek i jeszcze raz czosnek).
Prawdziwe 'psy na pierogi' z nas, co zresztą widać. Ostatniego słowa w pierogowych przepisach zdecydowanie nie powiedziałyśmy (i prędko nie powiemy, bo lista jest długa, bardzo ciekawa, jeszcze bardziej smaczna), więc... bez zbędnych ceregieli zapraszamy Państwa do naszego stołu częściej. Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :)
Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj .
Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ",
A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:
1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)
2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym .
Miło nam będzie jeśli się wypowiesz, zostawisz mały ślad życia.
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/pierogi-z-suszonymi-pomidorami-serem.html