ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe.

PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe.

nazwa

Wykonanie

Wszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują na to, że obie - matka z córką, jesteśmy uzależnione od pierogów. Grzeszymy więc sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre pierogowe cuda. Wcale nam z tego powodu źle nie jest, ale na wszelki wypadek, w ramach pokuty, podzielimy się i pierogami i przepisem.
Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 kg udźca z indyka,
- 2x pierś z kaczki,
- tacka warzyw,
- przyprawy:
* pieprz czarny, (łyżka)
* pieprz ziołowy, (opakowanie całe),
* vegeta (najlepiej domowa, do smaku),
- cebula - 75 dag
- masło, dużo masła.
Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie).
Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :)
SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:
- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),
- mleko - szklanka,
- woda - szklanka,
- sól,
- olej,
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:
- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)
WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:
Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.
Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.
W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.
- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)
Jak widzicie, kolejny raz nasza zasada - pieróg ma być napakowany mocno przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację.
Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym masłem. Dla tych, co na drugi dzień chcą pierogi podgrzać w taki sposób, aby na smaku nie straciły, wskazówki: TUTAJ w przepisie na pierogi ruskie.
Ostatniego pierogowego słowa jeszcze nie powiedziałyśmy - będziemy Wam proponować i inne farsze, ale żeby pierogarnia nam nie powstała, przeplatać je planujemy też innymi recepturami, więc...
Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :)
Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj .
Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ",
A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:
1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)
2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym .
3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym,
Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco.
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/pierogi-z-miesem-indyk-kaczka.html