Wykonanie
Wszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują na to, że obie - matka z córką, jesteśmy uzależnione od pierogów. Grzeszymy więc sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre pierogowe cuda. Wcale nam z tego powodu źle nie jest, ale na wszelki wypadek, w ramach pokuty, podzielimy się i pierogami i przepisem.Tym razem wersja
mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego
mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami.


SKŁADNIKI NA FARSZ:- 1 kg udźca z
indyka,- 2x pierś z
kaczki,- tacka warzyw,-
przyprawy:*
pieprz czarny, (łyżka)*
pieprz ziołowy, (opakowanie całe),*
vegeta (najlepiej domowa, do smaku),-
cebula - 75 dag-
masło, dużo
masła.Gotujemy
wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie).Wystudzone
mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy
przyprawy, mieszamy.Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno
cebulkę. Mieszamy ją z
mięsem i warzywami. Dodajemy
przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno
pieprzny! Całe opakowanie
pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :)


SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg
mąki (przede wszystkim
mąki chlebowej, my używamy
Schar mix b),-
mleko - szklanka,-
woda - szklanka,-
sól,-
olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy
mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy
wodę z
mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od
mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy
olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W
mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile
wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)



Jak widzicie, kolejny raz nasza zasada - pieróg ma być napakowany mocno przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację.


Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały
spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym
masłem. Dla tych, co na drugi dzień chcą pierogi podgrzać w taki sposób, aby na smaku nie straciły, wskazówki: TUTAJ w przepisie na pierogi ruskie.



Ostatniego pierogowego słowa jeszcze nie powiedziałyśmy - będziemy Wam proponować i inne farsze, ale żeby pierogarnia nam nie powstała, przeplatać je planujemy też innymi recepturami, więc...Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :)Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj .Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ",A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)2. Pierogi ze
szpinakiem i ciągnącym się
serem pleśniowym .3. Pierogi z
suszonymi pomidorami i
serem pleśniowym,Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco.
