ßßß Cookit - przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM

nazwa

Wykonanie

Gdybyśmy miały spisać listę 10 rzeczy, które będziemy jeść w kółko, do końca życia (i które się nie znudzą, nie będzie ich dość i po takim kolejnym razie, w ustach nie zaczną nam rosnąć), zdecydowanie, jako jedne z pierwszych wymienionych, byłyby PIEROGI ZE SZPINAKIEM.
Farsz to poezja! A jeśli to cudo zamykamy, w równie wspaniałym (a więc delikatnym i cieniutkim jak pergamin) cieście, to powstaje nam rozkosz dla podniebienia i ciekawostka dla oczu.
Spod naszej delikatnej, cieniutkiej, wręcz 'anemicznej', pierogowej skórki przebija się zielone nadzienie. Co prawda aparat nie podołał i nie odzwierciedlił na zdjęciach tego co na talerzach (i tym samym przelał czarę goryczy i udowodnił, że jest do wymiany), ale mamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie.
Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco...
SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:
- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),
- mleko - szklanka,
- woda - szklanka,
- sól,
- olej,
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:
- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)
WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:
Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.
Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.
W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.
- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- opakowanie świeżego, liściastego szpinaku,
- serek ziarnisty,
- serek 'grani',
- 1,5-2 główki czosnku,
- czarny pieprz,
Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty i bardzo długo mieszamy, tak aby ser stał się ciągnący i aby nadmiar płynów odparował. Następnie dodajemy serek grani i pieprz czarny. Znów długo mieszamy, na ogniu tak aby konsystencja była zbita. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. I jest :) Rewelacyjne nadzienie. Szybkie, a jakie pyszne.
Z ręką na sercu potwierdzamy, że z takiego farszu lepi się niełatwo, szczególnie wersję bezglutenową, ale są tak pyszne, że choćby się miało 1 pierożka lepić przez 5 minut, to warto! :)
Szczególnie jak się później widzi, jak bezglutenowe dziecko sięga po kolejnego i delektuje się nim jak czymś najpyszniejszym na świecie.
Aparat wyzwaniu nie sprostał, jak już mówiłyśmy i pierogi go pokonały. Ich kolor w rzeczywistości jest piękniejszy, choć wątpię abyście zwrócili na to uwagę i ich barwę studiowali, gdy będziecie je mieć na talerzach! :) One uciekną tak szybciutko, że trudno będzie stwierdzić jaki miały kolor.
To przyznajcie się, kto teraz ma ochotę podbić pierogowe imperium i zasmakować szpinakowej wersji z ciągnącym się serkiem? Nowe przepisy Wam nie umkną jeśli zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj . Polecamy, zapraszamy i życzymy smacznego.
Dodatkowo przepisy na pierogi:
- Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)
- Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/
(kliknij w napis) :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/pierogi-ze-spinakiem.html