Wykonanie
Popatrz na zdjęcie i powiedz, czy nie czujesz świąt? My poczułyśmy. Tak za nami chodziły i chodziły, aż dałyśmy się podejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po
grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre
pieczarki podsmażone na
maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z
kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się
zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym.
SKŁADNIKI NA FARSZ:-
pieczarki: 0,5 kg-
kapusta kiszona: 1 litr,-
cebula: 0,75 do 1 kg,-
przyprawy:
pieprz czarny,
pieprz ziołowy,
vegeta1.
Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z
indyka lub na wodzie (
wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy
kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej
wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do
mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną.2.
Pieczarki oczyszczamy. Na
maśle smażymy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy
pieczarki, starte na tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy
pieczarki są już odparowane z
wody, wrzucamy
kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej
wody. Doprawiamy
pieprzem czarnym,
pieprzem ziołowym,
vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce.
SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg
mąki (przede wszystkim
mąki chlebowej, my używamy
Schar mix b),-
mleko - szklanka,-
woda - szklanka,-
sól,-
olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy
mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy
wodę z
mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od
mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy
olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W
mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile
wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)
Nie ładnie jest się chwalić, ale przy nich inaczej nie można! Wyszły właśnie takie jak lubimy (jeśli nas czytacie, to znacie już nasze "pierogowe wymogi"). Cienkie, delikatne ciasto, a w nim na bogato - dużo farszu, mocno doprawionego.Kolejny raz pojawił się
spór: czy lepsze są na ciepło, na zimno, a może te do których na końcu dodałyśmy jeszcze odrobinę farszu
mięsnego. Trudno jest się zdecydować. Trudno jest się określić. Podobna trudność występuje, gdy ma się zdecydować ile się chce zjeść. Bo możesz założyć
drogi pierogożerco, że na 5 powiesz pass, ale tak łatwo nie będzie. Sięgniesz po następne 5, a zanim się odwrócisz, uświadomisz sobie, że to... 5 dokładka. Tak, tak, z pierogami nie ma żartów.
No przyznaj się, że też nie możesz się doczekać świąt! :) I do tego, że również i Ty jesteś "pierogożercą". Zgadłyśmy? No to skoro już się tak dobrze znamy, chcemy Cię zaprosić na na regularne schadzki, przy naszym wirtualnym
stole. Wystarczy, że tu zajrzysz gdy zgłodniejesz, lub gdy będziesz szukać inspiracji. Aby Ci nic nie umknęło:Zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku: tutajPrzypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj .Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY
A jeśli pierogowe szaleństwo Cię pochłonęło, to co powiesz na:
1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) (Danie Bezglutenowe - DB)2. Pierogi ze
szpinakiem, ciągnącym się
serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)3. Pierogi z
suszonymi pomidorami,
serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/(DB)