ßßß Cookit - przepis na Zdrowa zapiekanka (wersja nr 2)

Zdrowa zapiekanka (wersja nr 2)

nazwa

Wykonanie

Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym oraz młodą fasolką, brokułami i kalafiorem. To jedno z moich ulubionych dań fit - szalenie zdrowe i absolutnie przepyszne. Robiłam je w wielu wariantach, na przykład tutaj zapiekanka z mielonym mięsem w wersji ze szpinakiem ale bez fasolki. Potrawa bardzo podobna do tamtej, ale smakuje inaczej - zdecydowanie warto spróbować obu wersji :)
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)
1 mały kalafior
1 mały brokuł
25 dag młodej żółtej fasolki szparagowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
200 g jogurtu greckiego
3 jajka
opcjonalnie: pół kulki mozzarelli
Przyprawy:
płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
płaska łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
pieprz zwykły
oregano
Przygotowanie:
Zagotowujemy 1 duży i 1 mały garnek lekko osolonej wody.
Fasolkę kroimy w kawałki około 3-4 cm, a brokuła i kalafior dzielimy na różyczki.
Kalafior i brokuła wrzucamy do wrzątku w dużym garnku, gotujemy aż delikatnie zmiękną - około 4-6 minut.
Fasolkę gotujemy al dente (około 10 minut). Ugotowane warzywa odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pieprz cayenne, słodką paprykę, tymianek i posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy często mieszając.Dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu około 15 minut jednocześnie rozdrabniając mięso łopatką.
Jogurt miksujemy z jajkami i doprawiamy pieprzem i oregano.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu z jajek i jogurtu. Na to wykładamy ugotowane warzywa, na wierzch mięso i zalewamy sosem. posypujemy jeszcze oregano i ewentualnie porwaną mozzarellą.
Zapiekamy pod przykryciem 25 minut.
Najlepiej jest podawać zapiekankę w miseczkach podobnych jak na zdjęciu - wygląda dużo lepiej, niż na zwykłym talerzu. Można jeść z ketchupem.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/06/zdrowa-zapiekanka-wersja-nr-2.html