Wykonanie
Pyszna zapiekanka z
mięsem mielonym oraz
młodą fasolką,
brokułami i
kalafiorem. To jedno z moich ulubionych dań fit - szalenie zdrowe i absolutnie przepyszne. Robiłam je w wielu wariantach, na przykład tutaj zapiekanka z mielonym
mięsem w wersji ze
szpinakiem ale bez
fasolki. Potrawa bardzo podobna do tamtej, ale smakuje inaczej - zdecydowanie warto spróbować obu wersji :)Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa drobiowego (u mnie
indyk)1 mały
kalafior1 mały
brokuł25 dag
młodej żółtej fasolki szparagowej2 łyżki
oleju rzepakowego1 mała
cebula200 g
jogurtu greckiego3
jajkaopcjonalnie: pół kulki
mozzarelliPrzyprawy:płaska łyżeczka mielonej
słodkiej paprykipół płaskiej łyżeczki
pieprzu cayennepłaska łyżeczka
tymianku2 ząbki
czosnkupieprz zwykły
oreganoPrzygotowanie:Zagotowujemy 1 duży i 1 mały garnek lekko osolonej
wody.
Fasolkę kroimy w kawałki około 3-4 cm, a
brokuła i
kalafior dzielimy na różyczki.
Kalafior i
brokuła wrzucamy do wrzątku w dużym garnku, gotujemy aż delikatnie zmiękną - około 4-6 minut.
Fasolkę gotujemy al dente (około 10 minut). Ugotowane warzywa odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy
pieprz cayenne,
słodką paprykę,
tymianek i posiekany
czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę i szklimy często mieszając.Dodajemy
mięso i smażymy na małym ogniu około 15 minut jednocześnie rozdrabniając
mięso łopatką.
Jogurt miksujemy z
jajkami i doprawiamy
pieprzem i
oregano.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu z
jajek i
jogurtu. Na to wykładamy ugotowane warzywa, na wierzch
mięso i zalewamy sosem. posypujemy jeszcze
oregano i ewentualnie porwaną
mozzarellą.Zapiekamy pod przykryciem 25 minut.Najlepiej jest podawać zapiekankę w miseczkach podobnych jak na zdjęciu - wygląda dużo lepiej, niż na zwykłym talerzu. Można jeść z
ketchupem.Smacznego!