Wykonanie
Przyszła zima i Mikołajki więc trzeba było wymyślić coś rozgrzewającego i pysznego . Więc zabrałam się do dzieła ;) Oczywiście wciąż brak aparatu mi doskwiera więc sugerujcie się przepisem a nie zdjęciami ;) Zaczynamy!

Potrzebne składniki :Ciasto:4
jajkaszklanka
oleju300g
cukru trzcinowegotorebka
cukru wanilinowego Winiary2 szklanki tartej
marchewki (grube oczka)3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodki do pieczenia50g orzeszków lub
słonecznika w karmelu2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka tartego
imbiruszczypta
solipapilotki
Lukier:300g
cukru pudru125g
serka śmietankowego lub homogenizowanego
waniliowego50g miękkiego
masłasok z połowy
cytryny3-4 łyżeczki tartego
imbiru (w zależności jak bardzo chcemy
mieć ostry
lukier)gwiazdki i śnieżynki do dekoracjiWykonanie:Polewa:
Masło ucieram z
serkiem kiedy masa będzie gładka dodaję
cukru pudru ,
cytryny i
imbiru smak możemy sobie regulować przez dodanie większej lub mniejszej ilości
cytryny i
imbiru mając w pamięci , że
lukier si e przegryzie .Odstawiamy na 10-15min i czekamy aż ciasto wystygnie .Ciasto:Ubijam
żółtka z
cukrem na gładką puszystą masę. Wciąż ubijając dolewam cienkim strumieniem
olej,dodaję
marchewkę ,
cynamon , przesianą
mąkę , proszek i
sodę. W osobnej misce ubijam
białka ze szczyptą
soli. Masę przekładam do większej miski i dodaję ubite na sztywno
białka i
słonecznik powoli mieszając tylko w jedną stronę. Przekładam częśc masy do świątecznych papilotek a resztę do prostokątnej niedużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180C na 40min. Lub na 160c na 55minut.Wystudzone ciasto przekrawam na 2 części. Spód smaruję 1/2 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Dekoruję i odstawiam pod przykryciem.

Babeczki specjalnie na mikołaja do pracy;]