ßßß
Potrzebne składniki :Ciasto:4 jajkaszklanka oleju300g cukru trzcinowegotorebka cukru wanilinowego Winiary2 szklanki tartej marchewki (grube oczka)3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodki do pieczenia50g orzeszków lub słonecznika w karmelu2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka tartego imbiruszczypta solipapilotkiLukier:300g cukru pudru125g serka śmietankowego lub homogenizowanego waniliowego50g miękkiego masłasok z połowy cytryny3-4 łyżeczki tartego imbiru (w zależności jak bardzo chcemy mieć ostry lukier)gwiazdki i śnieżynki do dekoracjiWykonanie:Polewa: Masło ucieram z serkiem kiedy masa będzie gładka dodaję cukru pudru , cytryny i imbiru smak możemy sobie regulować przez dodanie większej lub mniejszej ilości cytryny i imbiru mając w pamięci , że lukier si e przegryzie .Odstawiamy na 10-15min i czekamy aż ciasto wystygnie .Ciasto:Ubijam żółtka z cukrem na gładką puszystą masę. Wciąż ubijając dolewam cienkim strumieniem olej,dodaję marchewkę , cynamon , przesianą mąkę , proszek i sodę. W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli. Masę przekładam do większej miski i dodaję ubite na sztywno białka i słonecznik powoli mieszając tylko w jedną stronę. Przekładam częśc masy do świątecznych papilotek a resztę do prostokątnej niedużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180C na 40min. Lub na 160c na 55minut.Wystudzone ciasto przekrawam na 2 części. Spód smaruję 1/2 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Dekoruję i odstawiam pod przykryciem.
Babeczki specjalnie na mikołaja do pracy;]