ßßß
-
Gofry , gofery jak kto woli ja lubię wersje na słodko z dodatkiem cukru pudru , śmietany lub soku z malin. Niektórzy wolą tylko na ostro-słono z sosem serowo-czosnkowym.Składniki:1,5 szklanki mąki2 jajka1 szklanka mleka2 łyżki masła roślinnego1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliNa słodkie:2 łyżki cukrudodatki - śmietana 30% , cukier puder ,sok z malinNa ostre:sólpieprz cayenneoreganododatki na sos:3 plasterki żółtego seraząbek czosnkuśmietana 12% lub jogurt naturalny1 pomidor suszonyWykonanie:Do miski wbić białka ubić na sztywno z solą. Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia, pozostałe składniki połączyć i wymieszać na jednolita masę dodać masło, przyprawy . Wymieszać delikatnie z białkami. Masę należy wlewać do rozgrzanej gofrownicy tak aby zakryła dno. Pieczemy ok 10-15min. Otwieramy maszynkę dwa razy żeby gofry odparowały i stały się bardziej chrupiące . Czynność powtarzamy z odstępami 2min aby gofrownica nagrzała się ponownie.Sos serowo-czosnkowy :Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, próbujemy smaku, doprawiamy wg uznania, mogą to być zioła np: oregano, tymianek, majeranek, kolendra. I podajemy z goframi