Wykonanie

-

Gofry , gofery jak kto woli ja lubię wersje na słodko z dodatkiem
cukru pudru ,
śmietany lub soku z
malin. Niektórzy wolą tylko na ostro-słono z sosem
serowo-
czosnkowym.Składniki:1,5 szklanki
mąki2
jajka1 szklanka
mleka2 łyżki
masła roślinnego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliNa słodkie:2 łyżki
cukrudodatki -
śmietana 30% ,
cukier puder ,sok z
malinNa ostre:
sólpieprz cayenneoreganododatki na sos:3 plasterki
żółtego seraząbek
czosnkuśmietana 12% lub
jogurt naturalny1
pomidor suszonyWykonanie:Do miski wbić
białka ubić na sztywno z
solą.
Masło rozpuścić, zostawić do ostygnięcia, pozostałe składniki połączyć i wymieszać na jednolita masę dodać
masło,
przyprawy . Wymieszać delikatnie z
białkami. Masę należy wlewać do rozgrzanej gofrownicy tak aby zakryła dno. Pieczemy ok 10-15min. Otwieramy maszynkę dwa
razy żeby gofry odparowały i stały się bardziej chrupiące . Czynność powtarzamy z odstępami 2min aby gofrownica nagrzała się ponownie.Sos
serowo-
czosnkowy :Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, próbujemy smaku, doprawiamy wg uznania, mogą to być
zioła np:
oregano,
tymianek,
majeranek,
kolendra. I podajemy z goframi