ßßß
Dla 4 osób przygotuj:1/2 kg antrykotu wołowego4 ziarna jałowca1 listek laurowy2 ziarna ziela angielskiego1/3 małej łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej1 garść mąki pszennej1 szklankę bulionu1 garść suszonych borowików4 pieczarki portobello3 garści pieczarek łąkowych1 duża cebula czosnkowa (może być zwykła)2 ząbki czosnku1 pęczek natki pietruszki6 dużych łyżek oleju z pestek winogron lub innego bez wyrazistego smaku np słonecznikowegoDo podania przygotuj:1 dużą garść startego parmezanu1 garść posiekanej natki pietruszkiświeżo mielony pieprz1 dużą bagietkę2 duże łyżki oliwy z oliwekSól, pieprzZacznij od pokrojenia składników. Antrykot potnij w grube kostki (ok. 3x3 cm). Pieczarki łąkowe w ćwiartki, a portobello w grube półplastry (ok. 1cm). Borowiki zalej w kubku wrzątkiem i przykryj spodeczkiem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę a czosnek jeszcze drobniej.Rozgrzej garnek z 2 dużymi łyżkami oleju i dodaj połowę mięsa. Od razu oprósz je połową mąki, solą i pieprzem. Odczekaj minutę lub dwie, aby mięso samo odkleiło się od garnka i wymieszaj. Gdy zrumieni się z każdej strony, przełóż je do miski i powtórz wszystko z pozostałą częścią antrykotu.Następnie na pozostałej części oleju obsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną i zmniejszą swoją objętość dodaj wodę z borowików. Te z kolei grubo posiekaj i również dodaj do garnka. Następnie dodaj wcześniej usmażony antrykot, bulion, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.Teraz wystarczy zostawić garnek na małym ogniu i dusić przez min. godzinę pod przykryciem. Danie jest idealne do podgrzewania, a przy każdym następnym staje się jeszcze lepsze.Przed samym podaniem przygotuj grzanki z przekrojonej na pół bagietki, delikatnie skropionej oliwą z oliwek i opruszonej parmezanem. Do garnka z gulaszem dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.Nałóż ragu do miseczek, oprósz mięso parmezanem, pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze złotymi gorącymi grzankami. Smacznego!