Wykonanie
Kotleciki jagnięce w
ziołowej marynacie z dipem
jogurtowo-
czosnkowym i
sałatą z
borówkami i
parmezanemDawno temu w toskańskim miasteczku Volterra
jadłam najlepsze kotleciki jagnięce w życiu.
Jagnięcina była zamarynowana w niesamowitej mieszance aromatycznych
ziół. Efekt był zniewalający. Pamiętam ten smak do dzisiaj, więc postanowiłam go odtworzyć. Kotleciki jagnięce dzień wcześniej zamarynowałam w
tymianku,
oregano,
szałwii,
czosnku,
cytrynie,
rozmarynie i
oliwie z oliwek. Następnego dnia wrzuciłam je na gorący ruszt i po chwili delektowaliśmy się wyborną
jagnięciną. Do tego przygotowałam
jogurtowo-
czosnkowy dip, prostą
sałatkę i świeżą bułeczkę. Bardzo gorąco polecam!

Dla 2 osób przygotuj:6 kotlecików jagnięcych1/2
cytrynypo 1 dużej łyżce świeżego
rozmarynu,
oregano,
tymianku,
szałwii2 ząbki
czosnku1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 małą łyżkę świeżo zmielonego
pieprzu na dip
jogurtowo-
czosnkowym przygotuj:1/2 szklanki
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnku1 małą łyżkę skórki otartej z
cytryny1 dużą łyżkę posiekanych świeżych
ziół (
tymianku,
rozmarynu,
oregano,
szałwii) na
sałatkę przygotuj:2 garści ulubionej
sałaty1 garść
borówek amerykańskich1 garść piórek
parmezanu1/4 szkalnki
oliwy z oliwej1 dużą łyżkę
octu jabłkowego1 małą łyżkę
miodu z lipyDzień wcześniej zamarynuj
mięso. Posiekaj drobno
zioła i
czosnek, wymieszaj z
oliwą z oliwek i
pieprzem. Następnie natrzyj
mięso dokładnie marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki.Minimum 1/2 godziny przed grillowaniem wyjmij
mięso z lodówki. Gdy
jagnięcina będzie nabierać odpowiedniej temperatury przygotuj
sałatkę.
Oliwę,
ocet i
miód wymieszaj w szklance.
Sałatę umyj, osusz i wyłóż na talerze, posyp ja
borówkami i
parmezanem, przed samym podaniem polej
sałatkę dressingiem ze szklanki.
Sałatka gotowa, czas zrobić dip. Wymieszaj w miseczce
jogurt grecki,
majonez i drobno posiekane
zioła oraz
czosnek. Całość dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem.


Gdy
mięso będzie miało temperaturę pokojową wrzuć je na rozgrzany ruszt. Grilluj ok 3 minut z każdej strony. Następnie przełóż
jagnięcinę na talerz i daj jej odpocząć, aby zawarte w niej
soki uspokoiły się i nie rozlały na talerzu zaraz po rozkrojeniu. Po 3 do 5 minut
mięso przełóż kotleciki na talerze z
sałatką, dodaj
jogurtowo-
czosnkowy dip i świeże
pieczywo. Smacznego!