Wykonanie
Pieczony Pargus w suszonych pomidorach,
czerwonej papryce, czarnych oliwkach,
czosnku i zielonej
pietruszcePieczona
ryba to rewelacyjne danie na co dzień, ale i na wyjątkowe okazje. Przede wszystkim dlatego, że wszystkie smaki podczas pieczenia łączą się dając niesamowity aromat i smak. Do tego danie prezentuje się na
stole bardzo reprezentacyjnie. No i jak przystało na kuchnię bezstresową jest dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Jeśli uda Wam się trafić w sklepie na świeżego Pargusa, który ma bardzo smaczne i delikatne białe
mięso, nie wahajcie się ani chwili, przygotujcie go na śródziemnomorski sposób. Jest rewelacyjny. Przepis jest uniwersalny i można tak przygotować każdą świeżą
rybę. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:3 świeże
ryby w całości (ja użyłam Pargusów)1 szklankę
suszonych pomidorów w
oleju2/3 szklanki czarnych
oliwek1 pęczek
natki pietruszki8 ząbków
czosnku2
czerwone papryki zwykłe lub 4 ramiro1 szklankę białego
wytrawnego winaok. 20
młodych ziemniaczków1 paczka mieszanki
sałat1 garść piórek
sera grana padano1 dużą łyżkę
octu winnego3 duże łyżki
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprz1 garść
orzechów włoskichRyby umyj, jeśli trzeba oczyść z łusek i osusz. Każdą oprósz szczyptą
soli i
pieprzu. Ułóż je na głębokiej blaszce. Dodaj
suszone pomidory razem z
olejem,
oliwki, obrany
czosnek, pociętą na niezbyt małe kawałki
czerwoną paprykę oraz listki
natki pietruszki. Łodygi
pietruszki włóż do wnętrza ryb oraz po jednym ząbku
czosnku,
suszonym pomidorze oraz kawałku
papryki. Całość polej
białym winem.Wstaw
rybę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni w opcji góra-dół na godzinę. W tym czasie ugotuj
młode ziemniaczki i przygotuj prostą
sałatkę. Umytą i osuszoną
sałatę ułóż na półmisku, posyp piórkami
sera grana padano. Następnie dopraw
sałatkę octem,
oliwą i świeżo mielonym
pieprzem.

Gdy
Ryba będzie gotowa wyłóż ją na półmisek i udekoruj upieczonymi
pomidorami,
papryką i
oliwkami. Całość polej sosikiem, który powstał podczas pieczenia. Podawaj z ziemniaczkami i
sałatą. Smacznego!