Wykonanie
Nie tylko dzieci mogą
mieć tort ze świeczkami. Duzi też czasami na niego zasługują :)Ten tort był takim małym eksperymentem. Z początku chciałam zrobić zwykłą szarlotkę, ale zaczęły mnie nachodzić różne pomysły, które wprowadziłam w życie.Efekt jest pyszny :)Słodki krem i kwaśne
jabłka dają idealne połączenie. Dlatego ważne jest, żeby właśnie użyć tych kwaśnych - antonówek, ewentualnie szarej renaty. Jest to z pewnością coś innego niż klasyczna szarlotka czy też klasyczny tort. Takie połączenie tego i tego :)



Składniki na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1/2 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżka
octu winnegoSkładniki na krem:2 budynie
waniliowe700 ml
mleka4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy200 g
masła1 – 1,5 kg kwaśnych
jabłek (szara renata, antonówki)1 łyżeczka
cynamonu½ szklanki
cukru (wg.uznania)1 łyżka
żelatynyDodatkowo:1 puszka masy kajmakowej300 ml
śmietanki 30 %½ szklanki
cukruSkładniki na poncz:
herbata czarna
cukiersok z cytrynynalewka (u mnie wiśniowa)Pieczemy
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbić do talerza, posypać
proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je
octem. Zamieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem. Dodać powoli
żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać
mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że
biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.Budynie ugotować i ostudzić pod przykryciem (wtedy nie powstaje kożuch).
Budyń musi całkowicie wystygnąć i stężeć.
Masło utrzeć z
cukrami. Dodawać po jednej łyżce budyniu. (
Masło i
budyń muszą być w temperaturze pokojowej)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W dużym garnku uprażyć je na małym ogniu. Dodać
cynamon i
cukier.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości
wody i dodać do
jabłek.
Biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć ponczem (1/2 szklanki
herbaty +
sok z cytryny + trochę
cukru +
nalewka)Dolny płat wysmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć
jabłka a następnie masę budyniową. Przykryć drugim płatem. Wierzch wysmarować pozostałą masą kajmakową.Tort włożyć do lodówki na 1-2 godziny.Po tym czasie
bitą śmietanę ubić z
cukrem na sztywno. (Latem można dodać
śmietan fixa, żeby
śmietana nie straciła swojej konsystencji)Rozprowadzić równomiernie po całym torcie.Posypać wierzch
kakao lub udekorować wg. uznania.Tort przed podaniem schłodzić na parę godzin.Smacznego!
