ßßß
Składniki:- 300 g zielonej soczewicy- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- łyżeczka wędzonej papryki ( opcjonalnie)- łyżeczka ostrej papryki- szczypta gałki muszkatołowej-sól, pieprz- 100 g pokruszonego białego sera- 1 jajko- odrobiny bulionu lub wody ( aby kotlety nie były zbyt suche)- bułka tarta z tymiankiem do obtaczania- olej do smażeniaPrzygotowanie:1.Gotujemy soczewice do miękkości w osolonej wodzie.2. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem do zeszklenia.3. Studzimy soczewicę, dodajemy cebulę i czosnek - blendujemy ( nie za mocno, aby można było wyczuwać kawałki soczewicy )4. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy kotlety.5. Obtaczamy je w bułce tartej z tymiankiem i smażymy na złoty kolor :)Podajemy z różnymi sosami