Wykonanie
Akcja #mamsmakanakurczaka już trwa! Z tej okazji, częściej będą się pojawiać przepisy z wykorzystaniem
kurczaka. Dzisiejsza propozycja to pomidorowa
tarta z pesto. Wykorzystać można dowolne warzywa, np
kukurydzę czy
marchew.Składniki:3 duże
piersi z kurczakaopakowanie
ciasta francuskiegopomidorowe, lub
bazyliowe pesto w słoiczku
przecier pomidorowyulubione warzywa
cebula,
czosnekopakowanie startego
żółtego sera, lub
mozarellaPrzyprawy (
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,
papryka słodka itp.)
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy, doprawiamy ulubionymi
przyprawami. Kroimy
cebulę,
czosnek,
paprykę, dodajemy do
kurczaka. Wlewamy pesto, dodajemy odrobinę
przecieru pomidorowego. Doprawiamy
bazylią,
oregano,
pieprzem i
solą. Dusimy pod przykryciem.
Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty, Na dno wysypujemy odrobinę
żółtego sera, wykładamy farsz. Posypujemy resztą
sera. Z pozostałego
ciasta francuskiego, wycinamy paski i układamy na górze w kratkę. Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180 °C.Smacznego :-)
Znajdź Nas na: