Wykonanie
Z utęsknieniem czekam na nowalijki, warzywa, które nie tylko wyglądają, ale też smakują jak prawdziwe. Zimą, a w czasie przedwiośnia szczególnie, zdrowiej jeść
warzywa mrożone niż "świeże", gdyż te ostatnie ze świeżością mają już niewiele wspólnego. Mrożonki są z warzyw zebranych w pełni sezonu, kiedy są najbardziej wartościowe, a zamrożenie, w odróżnieniu od innych form przechowywania, pozwala zachować najwięcej składników odżywczych. Nowalijki tuż tuż, ale
póki co
pora roku nie tylko zwalnia mnie z obowiązku obierania, krojenia, siekania, ale i usprawiedliwia to lenistwo naukowo.
Składniki:3
jajka120 ml
śmietanki (18%)50-60 g
sera pleśniowego (
camembert) - startego na tarce lub pokrojonego w drobną kostkę1 opakowanie
mrożonki warzywnej (ja użyłam:
marchewka,
kalafior,
brokuł,
fasolka szparagowa)1 opakowanie
ciasta francuskiego1 mała
cebula1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
masłaSól,
pieprzWarzywa gotujemy krótko, około 6-7 minut, w osolonej wodzie. Posiedzą jeszcze w piekarniku, więc powinny być ugotowane raczej al dente. Ugotowane odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce
masła, pod koniec dodając posiekany w cienkie
płatki, lub przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zostawiamy do wystudzenia.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 210 stopni.
Ciasto francuskie powinniśmy piec jak najchłodniejsze, więc po nałożeniu farszu, piekarnik powinien być już nagrzany do odpowiedniej temperatury.
Jajka solimy i ubijamy około 3 minut, pod koniec dodajemy
śmietanę i
curry, a następnie ubijamy jeszcze około 1 minuty. Odlewamy do miseczki 3 łyżki masy jajecznej. Za chwilę się przyda.
Ciasto francuskie wykładamy do formy, lekko dociskając do kształtu formy. Wykładamy na nie warzywa,
cebulę z
czosnkiem,
ser pleśniowy, wlewamy masę jajeczną, posypujemy
tymiankiem oraz
pieprzem. Zawijamy brzeg tarty w "falbankę" i smarujemy go pozostawioną masą jajeczną. Dzięki temu
tarta będzie miała piękny kolor.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż do zrumieniania tarty.Notatki:Polecam użyć świeżo i grubo zmielonego
pieprzu. Świetnie podkreśla smak
sera pleśniowego.