Wykonanie
Kurek ciąg dalszy, wczorajsza kolacja, bardzo wyborna znikła tak szybko jak się pojawiła.
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego20 g
masła5
jajek1
cebula100 g
sera pleśniowego80g
sera grana padano300 ml
śmietanki 36 %
sólpieprzświeży
tymianekOpis wykonania:
Ciasto francuskie zarabiamy by powstała kulka, następnie rozwałkowujemy i wykładamy formę tak by powstały wysokie brzegi wychodzące poza formę. Można obciążyć dno kawałkiem papieru i ceramicznymi kulkami by zbytnio nie wyrosło. Pieczemy w 200 C przez 15 minut, wyciągamy.
Masło roztapiamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i pokrojone
kurki. Ja kroje tylko duże, mniejsze pozostawiam w całości, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy chwilkę, aż
kurki nabiorą lekko brązowego koloru, studzimy.
Jajka,
śmietankę chwilę miksujemy dodajemy stary
ser, posiekany
tymianek oraz wystudzone
grzyby. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 C.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy