Wykonanie

Moqueca (wymawiamy "mukeka") czyli po naszemu potrawka pojawia się nie po raz pierwszy wśród naszych przepisów. Dzisiaj przedstawiamy mukekę wg pomysłu Brasileiro. Jak się powszechnie
mówi, najlepsze przepisy powstają z potrzeby. Dzisiejsza potrawa to wynik tego co znaleźliśmy w lodówce i w szafkach a co do siebie pasowało. Efekt pikantny!!!Składniki dla 4 osób:0,5 kg
piersi kurczaka (podwójnej)0,4 litra
mleczka kokosowego1
papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)1 duży
pomidor1
cebula czerwona2 lub 3 ząbki
czosnku2
cytryny6 łyżek
oleju palmowego dende*szczypta
przyprawy karaibskiej (na zdjęciu poniżej), dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej
kolendry**
pieprz czarny2 kostki
bulionowe krewetkowe JUMBO (dostępne w sklepach afrykańskich), zamiast
krewetekłyżka
chilli w proszku (może być mniej wszystko zależy od gustu)**szczypta
soliocet winny z modemy

*
Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich.** jako zamiennik dodajmy
soli,
czosnku,
cebuli,
kolendra,
pieprz, kuminPrzygotowanie:

Krok 1: "Myjemy"
kurczaka pokrojonego w kawałki w w
soli i occie. Nastepnie kawałki
kurczaka przyprawiamy
sokiem z cytryny, doprawiamy
pieprzem, startym
czosnkiem oraz
przyprawą karaibską.Krok 2: Kroimy
cebule,
pomidory,
paprykę w kręgi.Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (
cebula,
papryka). Druga warstwa to kawałki
kurczaka. Trzecia warstwa kawałki
pomidora. Wszystko zalewamy
mleczkiem kokosowym, dodajemy
olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy
chilli.Krok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.

Krok 5: gotujemy
ryż biały długoziarnisty.A o to i efekt końcowy.

