Wykonanie

Wiele dni nam zajęło aby ponownie zamieścić nowy przepis. Nadmiar tzw. zawodowych obowiązków to nie jedyna przyczyna. Na naszym
stole powtarzają się potrawy, które już opisaliśmy a nie byłoby w porządku z naszej stronie publikowanie starych już przepisów tylko po zmianie jednego składnika.Hmmm, tak więc czy powinniśmy publikować dzisiejszy przepis. Moqueca z
kurczakiem już nie jeden raz pojawiała się na blogu. Podjęliśmy jednak decyzja że warto. Nowe smaki jakie udało się nam wydobyć z naszej potrawy warte są opisania.Będzie dzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie.Składniki dla 4 osób:0,5 kg
piersi kurczaka (podwójnej)0,4 litra
mleczka kokosowego1
papryka czerwona2 duże
pomidory1
cebula czerwona2 lub 3 ząbki
czosnku1
cytryna6 łyżek
oleju palmowego dende*garść świeżej
kolendrychili peperoncini całe (firmy Kotanyi)2 kostki
bulionowe krewetkowe JUMBO*2
kostki rosołowe z
kurczakaszczypta
soli1 łyżka kuminu*dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską.Przygotowanie:Kroimy
pierś kurczaka w kawałki. Kropimy
cytryną i przyprawiamy startym
czosnkiem oraz kuminem..

Kroimy
cebule,
pomidory,
paprykę w kręgi. Siekamy
kolendrę.Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (
cebula,
papryka). Druga warstwa to kawałki
kurczaka. Jako trzecia warstwa -
pomidory, posiekana
kolendra i 6
papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy
mleczkiem kokosowym, dodajemy
olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe).


Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.Podajemy z
ryżem białym długoziarnistym.