Wykonanie

Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z
kurczakiem można i z
sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z
kurczakiem:Farsz:Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie nam trochę więcej czasu.Składniki:1) 0,5 kg
piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki2) 1
cebula pokrojona w kostkę3) 1
pomidor pokrojony w kostkę4) 1
papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej
kolendry6) szczypta Kuminu i
kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek startego
czosnku8) parę kropel
octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe
koncentratu pomidorowego10) puszka
kukurydzy i puszka
groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2
jajko2) 1 szklanka
mleka3) 1 szklanka
oliwa4) 2 szklanki
mąki najlepiej tortowej5) 3 łyżki
startego sera żółtego (o
ostrym smaku)6) łyżeczka
drożdży w proszku7)
sólSkładniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak
sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie, raczej takie naleśnikowe. W tym celu dodajemy gdy konieczne, z zależności od konsystencji,
mleko lub
mąkę (u nas jakoś dla tych tzw. dosypek potrzebujemy pół szklanki
mleka i około szklanki
mąki).


Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz.



Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też nie płynne -najtrafniejsze określenie to konsystencja sernika.Gotową empanadę wyciągamy z piekarnika i .... smacznego!
