Wykonanie
Dziś pomysł na gulasz ale w wersji z
kurczakiem bo to
mięsko bardziej mi odpowiada.Do tego paruny czyli
drożdżowe kluski na parze tym razem w wersji nie-słodkiejGulasz

1 duża
pierś z kurczakapuszka
pomidorów2
papryki- żółta i czerwona1
cebula1
marchewkapół puszki
kukurydzy0,5
papryczki peperonipierz,
papryka łagodna,
oregano,
bazyliaPomidory wraz z
sokiem przełożyć do garnka, dodać trochę
wody i gotować aż zmiękną.Zestawić z gazu i zblendować.
Pierś z kurczaka i
paprykę pokroić w kostkę,
cebulę w pół-talarki a
marchewkę zatrzeć na tartce.
Kukurydzę odsączyć na sitku.Wszystko dodać do
pomidorów i gotować na małym ogniu ok. 35-40 min, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec gotowania przyprawić wedle uznania- dość pikantnie
pieprzem,
papryką,
oregano i
bazylią.Paruny- czyli
drożdżowe kluski na parze

2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka50 g
drożdży1 duże
jajkołyżka
oliwy z oliwekpół łyżeczki
soliMąkę przesiać przez sito do miski, dodać
sól.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać
oliwę i
jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kuleczki (w tym przypadku bardzo malutkie bo zależało mi aby był to raczej dodatek do gulaszu a kluski bardzo rosną w czasie gotowania) i układać na stolnicy posypanej
mąką.Duży garnek wypełniony do połowy
wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązać sznurkiem ewentualnie gumką recepturką i zagotować
wodę.Kluski kłaść na ściereczce i przykryć blaszaną miską.Gotować ok. 10 minut