ßßß Cookit - przepis na Gulasz drobiowy z parunami

Gulasz drobiowy z parunami

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na gulasz ale w wersji z kurczakiem bo to mięsko bardziej mi odpowiada.
Do tego paruny czyli drożdżowe kluski na parze tym razem w wersji nie-słodkiej
Gulasz
1 duża pierś z kurczaka
puszka pomidorów
2 papryki- żółta i czerwona
1 cebula
1 marchewka
pół puszki kukurydzy
0,5 papryczki peperoni
pierz, papryka łagodna, oregano, bazylia
Pomidory wraz z sokiem przełożyć do garnka, dodać trochę wody i gotować aż zmiękną.
Zestawić z gazu i zblendować.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę,
cebulę w pół-talarki a marchewkę zatrzeć na tartce.
Kukurydzę odsączyć na sitku.
Wszystko dodać do pomidorów i gotować na małym ogniu ok. 35-40 min, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania przyprawić wedle uznania- dość pikantnie pieprzem, papryką, oregano i bazylią.
Paruny- czyli drożdżowe kluski na parze
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
50 g drożdży
1 duże jajko
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kuleczki (w tym przypadku bardzo malutkie bo zależało mi aby był to raczej dodatek do gulaszu a kluski bardzo rosną w czasie gotowania) i układać na stolnicy posypanej mąką.
Duży garnek wypełniony do połowy wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązać sznurkiem ewentualnie gumką recepturką i zagotować wodę.
Kluski kłaść na ściereczce i przykryć blaszaną miską.
Gotować ok. 10 minut
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/gulasz-drobiowy-z-parunami_22.html