Wykonanie

Stres niesamowity, 1:1 bez zmian, jedna i druga drużyna powolutku przemieszcza się po murawie. Z róbmy coś ze sobą bo zwariujemy. Decyzja - przygotujmy pierwszą potrawę na naszego bloga.Podział ról jasny: Brasileiro jako mistrz kuchni gotuje, instruuje i dyktuje.Polonesa czyli ja robi zdjęcia, grzecznie notuje i dostąpi zaszczytu pokrojenia warzyw.Na debiut wybieramy Moqueca de peixe com camarão, d anie z stanu Bahia w północnej części
Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro.Moqueca de peixe com camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z
krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a
moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z
krewetek i innych
owoców morza, spotkamy też i z
mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również
ryż biały..Moqueca:Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg
filetów dorsza (tą
rybę polecamy)- 250 gram
krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra
mleczka kokosowego- 1
papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże
pomidory- 2
cebule- 2 lub 3 ząbki
czosnku- 2
Cytryny- 6 łyżek
oleju palmowego dende (dobrze działa na cerę J)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy)- łyżka sosu
chilli lub
tabasco (zależy od gustu)**-
kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z
pietruszką)- szczypta
soli*
Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich.** My dodajemy nasz specjalny śmiertelny sos, którego przepis pojawi się w późniejszych wpisach.Krok 1: Marynowanie
dorsza i
krewetek. Płaty
dorsza i
krewetek marynujemy z startymi 2 ząbkami
czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą
soli i
sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Krok 2: Kroimy
cebule,
pomidory,
paprykę w kręgi a
kolendrę drobniutko.

Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (
cebula,
papryka,
pomidory). Druga warstwa to płaty
dorsza. Trzecia warstwa znów warzywa. Czwarta – rozrzucamy
krewetki. Piąta i ostatnia – reszta warzyw i
kolendra. Wszystko zalewamy
mleczkiem kokosowym, dodajemy
olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę
sosu tabasco, tak na smak:-)

Krok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa).
Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to jest znak że potrawa gotowa. W
między czasie skrapiamy jeszcze potrawę
sokiem z połowy.Krok 5: opcjonalny dla tych co w nosie mają wszelkie diety czyli przygotowanie pirão . Pir ão to nic innego tylko zagęszczony za pomocą farinha sos z naszej „mukeki”. Czym jest farinha? Hmm, czymś co Brasileiro dodaje nawet do jajecznicy a większość potraw brazylijskich bez niej
traci swój smak. Farinha to po portugalsku
mąką tylko że w tym przypadku musi być to
mąka z
manioku. Farinha pod tą nazwą w Polsce jest nieosiągalna, ale za to w sklepach typu kuchnie świata lub przede wszystkim sklepy z produktami afrykańskimi znajdziecie ją pod nazwą gari . Gari/farinha może
mieć konsystencje
bułki tartej lub też prawie
mąki, to to samo tylko ta druga jest już przesiana (i tym samym lepsza).Wracając do przygotowania pir ão . W rondelku gotowujemy farinhę z sosem z moqueca (sos musi wcześniej wystygnąć). Proporcje? Mniej więcej na szklankę sosu 2 łyżki stołowe farinhii. Mieszamy, mieszamy, i gotujemy aż do momentu gdy to „purre” zacznie się nam odklejać od garnka, przybierze taką konsystencję ciasta z
olejem lekko wypływających po bokach a w ustach już nie będziemy czuć smarku ziarenek. Gotowe przekładamy z garnka do miseczki.Krok 6: gotujemy
ryż biały długoziarnisty (nie polecam brązowego) w ilości jakiej lubimy.I…. KONIEC.Efekt końcowy powinien przedstawiać się następująco:-).SMACZNEGO!!!!Ps. W
między czasie
Brazylia wygrała i przechodzi dalej.