ßßß
Delikatna, nie za dużo śmietany, na bulionie warzywnym i z ryżem.I koniecznie dużo zielonego i starta marchewka. Czosnek też musi być.A jaką ogórkową Wy lubicie?
3 marchewkikorzeń pietruszkikawałek korzenia selera8 cm kawałek pora5 średnich ziemniaków1/3 szklanki surowego ryżu2 łyżki oliwynatka pietruszkikoperek1-2 ząbki czosnku300-400g kiszonych ogórków120g kwaśnej śmietany 12% + łyżka mąkisól, pieprzMarchewkę ścieramy na grubych oczkach, resztę warzyw (oprócz ogórków) kroimy w małe cząstki i gotujemy bulion dodając oliwę ( 2.5 l wody).Dorzucamy też opłukany ryż i ząbki czosnku w całości .Z tej ilości wychodzi ok. 3 l zupy. Gdy ziemniaki i ryż zmiękną (po ok 25 minutach), dodajemy starte na grubych oczkach ogórki (u mnie razem ze skórką, zostawiamy wodę z ogórków).Chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem.Zabielamy śmietaną rozrobioną z łyżką mąki i krótko gotujemy.Jeśli mało kwaskowe, dodajemy wodę z ogórków. Na koniec dodajemy natkę i koperek. Smacznego.