Wykonanie
Pyszna zupa o kremowej aksamitnej konsystencji, pełna warzyw, kolorów i
natki pietruszki, podana z kleksem
śmietany.Nieco bardziej kaloryczna, bo użyłam pół szklanki
śmietany.Pogrom dla tych na diecie, no trudno, dla tej zupy można się poświęcić :)
Śmietana której użyłam ma tę specyfikę że nigdy się nie waży i nie jest to tylko pusty slogan, jak gotuję
ogórkową to nie używam innej
śmietany, bo nie chcę ryzykować! :) Polecam ją jeśli macie do niej dostęp.I jeszcze wzmianka, autorem zupy jest mój mąż, niech ma swój mały wkład w bloga!;-)Cytuję " ..boże ile to się trzeba narobić,
potem jeszcze to dokładnie opisać, zrobić zdjęcia, a zjeść kiedy?!" :D Smacznego!

2.5 l
wodywłoszczyzna2 łyżki
oliwy3
marchewki5
ziemniaków5 łyżek surowego
ryżu6 dużych
ogórków kiszonych ze skórkąpół szklanki
śmietany 12% + łyżka
mąkisól,
pieprzlistek laurowy,
ziele angielskie3 ząbki
czosnkusporo posiekanej
natki pietruszki
Wszystkie warzywa oprócz
ogórków drobno kroimy,
ziemniaki w kostkę,
czosnek całe ząbki, surowy
ryż, zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy dopóki nie zmiękną
ziemniaki, wtedy dodajemy
ogórki starte na grubych oczkach razem ze skórką i jeszcze chwilę gotujemy, ok. 5 minut. Po tym czasie w
śmietanie rozprowadzamy
mąkę, dokładnie mieszamy, hartujemy
śmietanę chochlą
wywaru i wlewamy całość do zupy. Trzymamy jeszcze na małym ogniu aż się ponownie zagotuje. Doprawiamy, dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki i kleks
śmietany do podania.