ßßß Cookit - przepis na Kremowa ogórkowa

Kremowa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna zupa o kremowej aksamitnej konsystencji, pełna warzyw, kolorów i natki pietruszki, podana z kleksem śmietany.
Nieco bardziej kaloryczna, bo użyłam pół szklanki śmietany.
Pogrom dla tych na diecie, no trudno, dla tej zupy można się poświęcić :)
Śmietana której użyłam ma tę specyfikę że nigdy się nie waży i nie jest to tylko pusty slogan, jak gotuję ogórkową to nie używam innej śmietany, bo nie chcę ryzykować! :) Polecam ją jeśli macie do niej dostęp.
I jeszcze wzmianka, autorem zupy jest mój mąż, niech ma swój mały wkład w bloga!;-)
Cytuję " ..boże ile to się trzeba narobić, potem jeszcze to dokładnie opisać, zrobić zdjęcia, a zjeść kiedy?!" :D Smacznego!
2.5 l wody
włoszczyzna
2 łyżki oliwy
3 marchewki
5 ziemniaków
5 łyżek surowego ryżu
6 dużych ogórków kiszonych ze skórką
pół szklanki śmietany 12% + łyżka mąki
sól, pieprz
listek laurowy, ziele angielskie
3 ząbki czosnku
sporo posiekanej natki pietruszki
Wszystkie warzywa oprócz ogórków drobno kroimy, ziemniaki w kostkę, czosnek całe ząbki, surowy ryż, zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki, wtedy dodajemy ogórki starte na grubych oczkach razem ze skórką i jeszcze chwilę gotujemy, ok. 5 minut. Po tym czasie w śmietanie rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy, hartujemy śmietanę chochlą wywaru i wlewamy całość do zupy. Trzymamy jeszcze na małym ogniu aż się ponownie zagotuje. Doprawiamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i kleks śmietany do podania.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/05/kremowa-ogorkowa.html