ßßß
2.5 l wodywłoszczyzna2 łyżki oliwy3 marchewki5 ziemniaków5 łyżek surowego ryżu6 dużych ogórków kiszonych ze skórkąpół szklanki śmietany 12% + łyżka mąkisól, pieprzlistek laurowy, ziele angielskie3 ząbki czosnkusporo posiekanej natki pietruszki
Wszystkie warzywa oprócz ogórków drobno kroimy, ziemniaki w kostkę, czosnek całe ząbki, surowy ryż, zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki, wtedy dodajemy ogórki starte na grubych oczkach razem ze skórką i jeszcze chwilę gotujemy, ok. 5 minut. Po tym czasie w śmietanie rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy, hartujemy śmietanę chochlą wywaru i wlewamy całość do zupy. Trzymamy jeszcze na małym ogniu aż się ponownie zagotuje. Doprawiamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i kleks śmietany do podania.