Wykonanie

Na bogato, z
bakaliami,
skórką pomarańczową i kremowym lukrem.Aromatyczne, wilgotne i puszyste..
Słodyczy ciastu dają
owoce i
bakalie, a nie
cukier, którego jest ledwie 1/4 szklanki.Co jeszcze
mogę napisać żeby Was zachęcić do jego upieczenia?Zniknęło momentalnie, nie zdążyłam nacieszyć się jego
widokiem ;)Zasadniczo przepis wzięłam stąd, ale pozmieniałam to i owo, zrezygnowałam z
czekolady, dodałam
orzechy i
żurawinę.No i
lukier z posypką świetnie dopełnił całość.

użyłam foremki 10 x 20 cm2 dojrzałe
banany1/2 szklanki startej
marchewki1 szklanka
mąki1/2 łyżeczki
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy piernikowej1
jajko ( u mnie XL )1/4 szklanki
cukru1/2 szklanki posiekanych
orzechów (dałam włoskie)2-3 łyżki posiekanej
suszonej żurawiny2 łyżki
olejuskórka otarta z
pomarańczyLUKIER:łyżeczka
mleka skondensowanego (u mnie takie z tuby),sok z
pomarańczy,
cukier puder około 1/2 szklanki,prażone
migdały do posypania
Banany rozgnieść widelcem.
Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę przesiać i domieszać
sodę,
proszek do pieczenia oraz
przyprawę.Ubić
jajko z
cukrem na puszystą masę. Dodać
olej, skórkę
pomarańczy.Delikatnie domieszać sypkie składniki, zamieszać łyżką.Domieszać rozgniecione
banany i
marchew. Następnie dodać
orzechy i
żurawinę i delikatnie wymieszać .Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.