ßßß
Na bogato, z bakaliami, skórką pomarańczową i kremowym lukrem.Aromatyczne, wilgotne i puszyste..Słodyczy ciastu dają owoce i bakalie, a nie cukier, którego jest ledwie 1/4 szklanki.Co jeszcze mogę napisać żeby Was zachęcić do jego upieczenia?Zniknęło momentalnie, nie zdążyłam nacieszyć się jego widokiem ;)Zasadniczo przepis wzięłam stąd, ale pozmieniałam to i owo, zrezygnowałam z czekolady, dodałam orzechy i żurawinę.No i lukier z posypką świetnie dopełnił całość.
użyłam foremki 10 x 20 cm2 dojrzałe banany1/2 szklanki startej marchewki1 szklanka mąki1/2 łyżeczki sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka przyprawy piernikowej1 jajko ( u mnie XL )1/4 szklanki cukru1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie)2-3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny2 łyżki olejuskórka otarta z pomarańczyLUKIER:łyżeczka mleka skondensowanego (u mnie takie z tuby),sok z pomarańczy,cukier puder około 1/2 szklanki,prażone migdały do posypania
Banany rozgnieść widelcem.Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach.Mąkę przesiać i domieszać sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę.Ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, skórkę pomarańczy.Delikatnie domieszać sypkie składniki, zamieszać łyżką.Domieszać rozgniecione banany i marchew. Następnie dodać orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszać .Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.