Wykonanie
Fasolka po bretońsku - sycące danie na na zimowe dni.
Fasolkę dostałam od firmy Kupiec . Na poniższej stronie możecie znaleźć produkty tej firmy. Polecam je gorąco.http://www.kupiec-www.eserwero
wnia.com/products_pl

Składniki:40 dag
fasoli Piękny Jaś Tyczny Kupiec30 dag
boczku wędzonego50 dag
kiełbasy zwyczajnej1
cebula3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów krojonych1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego opcjonalniepół łyżeczki
solipieprzmajeranektymianekbazylia2 łyżki
mąki1 łyżka
masławoda2
liście laurowe3
ziela angielskieFasolę namoczyć w ciepłej wodzie wieczorem. Na drugi dzień odlać
wodę, wlać nową
wodę. Wstawić na palnik, wsypać pół łyżeczki
soli,
ziele angielskie i
liście laurowe, gotować do miękkości. W tym czasie, pokroić w kostkę
boczek,
czosnek cebulę,
kiełbasę w plastry. Podsmażyć na patelni, można dodać odrobinę
oleju, by nie przywarło. Dodać zawartość patelni do miękkiej
fasoli. Wlać
pomidory z puszki, opcjonalnie dodać łyżeczkę
koncentratu pomidorowego. Przyprawić
majerankiem,
tymiankiem,
bazylią i
pieprzem. Zrobić zasmażkę, z rozpuszczonego
masła,
mąki i odrobiny
wody. Wymieszać zasmażkę z
fasolą. Podawać, gdy chwilkę postoi i się "przegryzie".