ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku - sycące danie na na zimowe dni.
Fasolkę dostałam od firmy Kupiec . Na poniższej stronie możecie znaleźć produkty tej firmy. Polecam je gorąco.
http://www.kupiec-www.eserwero wnia.com/products_pl
Składniki:
40 dag fasoli Piękny Jaś Tyczny Kupiec
30 dag boczku wędzonego
50 dag kiełbasy zwyczajnej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie
pół łyżeczki soli
pieprz
majeranek
tymianek
bazylia
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
woda
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Fasolę namoczyć w ciepłej wodzie wieczorem. Na drugi dzień odlać wodę, wlać nową wodę. Wstawić na palnik, wsypać pół łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości. W tym czasie, pokroić w kostkę boczek, czosnek cebulę, kiełbasę w plastry. Podsmażyć na patelni, można dodać odrobinę oleju, by nie przywarło. Dodać zawartość patelni do miękkiej fasoli. Wlać pomidory z puszki, opcjonalnie dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Przyprawić majerankiem, tymiankiem, bazylią i pieprzem. Zrobić zasmażkę, z rozpuszczonego masła, mąki i odrobiny wody. Wymieszać zasmażkę z fasolą. Podawać, gdy chwilkę postoi i się "przegryzie".
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/02/fasolka-po-bretonsku_21.html