ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane talarki w sosie warzywnym z dipem śmietanowo-koperkowym

Ziemniaczane talarki w sosie warzywnym z dipem śmietanowo-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przekonana, że mam makaron w domu, przygotowałam do niego sos. Zazwyczaj najpierw wstawiam wodę, gotuję w niej makaron, a w międzyczasie przyrządzam sos. Tym razem zaczęłam od sosy, nie upewniwszy się wcześniej czy makaron jest w domu. Oczywiście go nie było, co było dla mnie niemałym zaskoczeniem- czego, jak czego, ale żeby w mojej szafce zabrakło makaronu? Niedopuszczalne, a jednak... :) No cóż, na szczęście znalazły się ziemniaki, dzięki czemu uniknęłam przyjemności ponownego udania się do sklepu w tym dniu. Zrobiłam do jedzenia coś takiego... w swej prostocie bardzo smacznego:
Składniki: (na 2-3 porcje)
- ok. 10 średniej wielkości ziemniaków,
- włoszczyzna (ja zaopatrzyłam się w taką już pokrojoną- lenistwo),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 l wywaru z wołowej kostki rosołowej,
- gęsta śmietana 18% w kubeczku,
- koperek,
- sól, pieprz ziołowy, ostra i słodka papryka.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w łupinkach z dodatkiem soli (ok. 30 min),
2. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (najlepiej rzepakowego),
3. Włoszczyznę- marchew, seler, pietruszkę, por najlepiej pokroić w słupki (można zaopatrzyć się w świeże, pokrojone już warzywa), dorzucić do cebuli, dodać również pokrojony w drobną kostkę czosnek- wszystko chwilę podsmażać (ok. 3-5 minut), ciągle mieszając,
4. Warzywa zalać 0,5 l wody, dodać kostkę rosołową wołową, lekko posolić (pamiętajmy, że kostka rosołowa już jest słona), dodajemy pozostałe przyprawy w niewielkiej ilości- całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu ok. 5-7 min, aby warzywa zmiękły,
5. Do połowy szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki śmietany oraz dwie łyżeczki mąki, wszystko dokładnie rozcieramy za pomocą kręciołka/ koziołka/ firlejka/ kirli-kirli/ mątewki (zaskoczyła mnie mnogość określenia na ten przyrząd:p) i zaciągamy tym sos,
6. Ugotowane ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy ciepłe w grube talarki, które układamy na talerzy w dowolną kompozycję i które polewamy przygotowanym sosem,
7. Jako dip proponuję najzwyklejszy kleks z gęstej śmietany 18%, posypanej drobno posiekanym koperkiem. Całą potrawę również posypujemy koperkiem.
Miał być szybki makaron, były szybkie ziemniaczki. A jakież to dobre ;)
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2013/05/ziemniaczane-talarki-w-sosie-warzywnym.html