Wykonanie
Ostatnio przekonana, że mam
makaron w domu, przygotowałam do niego sos. Zazwyczaj najpierw wstawiam
wodę, gotuję w niej
makaron, a w międzyczasie przyrządzam sos. Tym razem zaczęłam od sosy, nie upewniwszy się wcześniej czy
makaron jest w domu. Oczywiście go nie było, co było dla mnie niemałym zaskoczeniem- czego, jak czego, ale żeby w mojej szafce zabrakło makaronu? Niedopuszczalne, a jednak... :) No cóż, na szczęście znalazły się
ziemniaki, dzięki
czemu uniknęłam przyjemności ponownego udania się do sklepu w tym dniu. Zrobiłam do jedzenia coś takiego... w swej prostocie bardzo smacznego:

Składniki: (na 2-3 porcje)- ok. 10 średniej wielkości
ziemniaków,-
włoszczyzna (ja zaopatrzyłam się w taką już pokrojoną- lenistwo),- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 0,5 l
wywaru z wołowej
kostki rosołowej,- gęsta
śmietana 18% w kubeczku,-
koperek,-
sól,
pieprz ziołowy, ostra i
słodka papryka.Przygotowanie:1.
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w łupinkach z dodatkiem
soli (ok. 30 min),2.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju (najlepiej rzepakowego),3.
Włoszczyznę-
marchew,
seler,
pietruszkę,
por najlepiej pokroić w słupki (można zaopatrzyć się w świeże, pokrojone już warzywa), dorzucić do
cebuli, dodać również pokrojony w drobną kostkę
czosnek- wszystko chwilę podsmażać (ok. 3-5 minut), ciągle mieszając,4. Warzywa zalać 0,5 l
wody, dodać
kostkę rosołową wołową, lekko posolić (pamiętajmy, że
kostka rosołowa już jest słona), dodajemy pozostałe
przyprawy w niewielkiej ilości- całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu ok. 5-7 min, aby warzywa zmiękły,5. Do połowy szklanki zimnej
wody dodajemy 2 łyżki
śmietany oraz dwie łyżeczki
mąki, wszystko dokładnie rozcieramy za pomocą kręciołka/ koziołka/ firlejka/ kirli-kirli/ mątewki (zaskoczyła mnie mnogość określenia na ten przyrząd:p) i zaciągamy tym sos,6. Ugotowane
ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy ciepłe w grube talarki, które układamy na talerzy w dowolną kompozycję i które polewamy przygotowanym sosem,7. Jako dip proponuję najzwyklejszy kleks z gęstej
śmietany 18%, posypanej drobno posiekanym
koperkiem. Całą potrawę również posypujemy
koperkiem.Miał być szybki
makaron, były szybkie ziemniaczki. A jakież to dobre ;)