Wykonanie

Dziecko z ospą... masakra... fajnie nie jest, ale na szczęście panujemy nad sytuacją :-) Dziś np.: mieliśmy w domu studio
mody dla lalek ;-) Córcia rysowała projekty, a ja szyłam :-) Nie mniejsze wyzwania spotykają mojego
męża, ale jakoś trzeba przecież pokonać tę chorobową nudę i odwrócić uwagę malucha od swędzących krostek... W końcu gdy ma się cztery lata nie słucha się racjonalnych argumentów ;-)Naleśniki to ulubione danie mojej córci - najbardziej smakują jej z
jabłkami lub
dżemem truskawkowym. Tym razem też je dla niej zrobiłam, bo na nic innego nie miała apetytu. A dla nas była wersja ostrzejsza - właśnie ta z poniższego przepisu :-) Trochę obawiałam się co to wyjdzie gdy połączę tyle intensywnych smaków razem, ale efekt okazał się rewelacyjny :-) Lekkie, a zarazem sycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie... Nie czekajcie dłużej tylko czym prędzej ruszajcie do kuchni... albo do sklepu po niezbędne produkty ;-)SKŁADNIKINa naleśniki:200 ml
mleka2
jajka2 łyżki
oleju4 czubate łyżki
mąki pszennejNa nadzienie:2/3 puszki
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy1/2
cukinii3
łodygi selera naciowegokawałek
pora4
suszone pomidory1/2
czerwonej papryki100 g
sera gorgonzola (pikantnego)
sól,
pieprz, mielona
papryka (słodka i ostra)suszony
majeranekDodatkowo:100 ml
śmietany 30 %50 g
sera grana padano1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku
Składniki ciasta miksujemy razem i smażymy cienkie naleśniki. Ja nie smaruję patelni tłuszczem - jest przecież w cieście, ale jeśli wolicie natłuścić patelnię, to nie ma przeszkód :-)
Fasolę i
kukurydze odsączamy.
Cukinię,
selera,
pomidory i
paprykę kroimy w kostkę,
pora w plasterki. Gorgonzolę rozkruszamy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając
solą,
pieprzem,
paprykami i
majerankiem.
Grana padano ścieramy na drobnej tarce, łączymy ze
śmietaną i
czosnkiem.Na połowie każdego naleśnika rozkładamy przygotowany farsz, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół - powstanie chusteczka lub jak wolicie trójkącik. Tak przygotowane naleśniki układamy w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego rozprowadzamy
śmietanę z
serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (dolna grzałka i termoobieg). Gotowe :-)