Wykonanie
Plan urlopowy przedstawiony do zatwierdzenia, podobno jeszcze w tym tygodniu ma się zacząć lato... czy można chcieć czegoś więcej w oczekiwaniu na wakacje? W prawdzie jeszcze nie wiem jak je
spędzę w tym roku, ale zwykle najbardziej udane są te, które niebyły planowane... w tamtym roku ze względu na sprawy zawodowe mojego
męża zostaliśmy w domu, mam nadzieję, że w tym roku uda się choć przez chwilę to zmienić... W końcu moja córcia zasługuje na odpoczynek po całym długim roku w przedszkolu (hihihi) i jakby nie powinno
mieć tu znaczenia to, że jej rodzice to osobniki nałogowo pracujące ;-) Zobaczymy... trzymajcie kciuki! a
póki co pyszności proponuję :-)SKŁADNIKI500 g
filetów z ryby (np.:
morszczuk albo miruna)1/2 szklanki
kaszy jaglanej1
cebula2 łyżki
oleju1
jajko1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki pasty pomidorowej
sól,
pieprzwoda
Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i podsmażamy na rozgrzanym
oleju - powinna się stać tylko błyszcząca, uważajcie by nie zrumieniła się po bokach. Filety rozmrażamy i mielimy w maszynce do
mięsa w międzyczasie dodając
cebulę. Kupując filety zwróćcie uwagę na to, by nie było na nich zbyt grubej warstwy
lodu - takie filety są zwyczajnie do niczego ponieważ po rozmrożeniu zostaje z nich po prostu błoto :-(
Kasze gotujemy lekko posolonej wodzie, odcedzamy i przestudzoną dodajemy do
ryby. Dodajemy również
jajko,
koperek,
pietruszkę, doprawiamy
solą i
pieprzem i wyrabiamy jednolitą masę. Obie
mąki mieszamy ze sobą. W rondlu (najlepiej płaskim) zagotowujemy
wodę. Z masy
rybno - jaglanej formujemy kulki wielkości
jajka kurzego i obtaczamy w zmieszanych mąkach, a następnie powoli wkładamy do gotującej się
wody układając pulpety jeden obok drugiego. Jeśli wystają z
wody dolejcie jej, ale musi być gorąca, zimna niepotrzebnie obniżyłaby temperaturę tego co w garnku. Zmniejszamy płomień i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy powierzchnia pulpetów zetnie się dodajemy pastę
pomidorową - umieszczamy ją w kubku, do którego dolewamy trochę
wody, w której gotują się pulpety, dokładnie mieszamy i przelewamy do rondla. Całość gotujemy ok 25 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć za sprawą
mąki znajdującej się na powierzchni pulpetów. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. I
powiem Wam, że rewelacja...