ßßß
Jakiś czas temu, za pośrednictwem "Samków z Polski" proponowałam różne marynaty do mięs przygotowywanych na grillu. A potem czekałam, aż uda mi się zrobić odpowiednie zdjęcie, żebym mogła podzielić się tymi przepisami i z Wami :-) no i ostatnio, w przerwie między kolejnymi deszczowymi dniami, udało mi się takie zdjęcie zrobić :-) może nie jest ono jeszcze tak idealne jakbym chciała, ale jest robione na dość ciemnym grillu, za to oddaje właściwy klimat :-) Mam nadzieję, że marynaty przypadną Wam do gustu :-)SKŁADNIKI(na 1 kg mięsa)Z czerwonym winem:3 szklanki czerwonego wytrawnego wina1 duża marchewka1 duża pietruszka2 – 3 cebule2 liście pora10 suszonych owoców jałowca10 listków laurowych10 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren pieprzu1 łyżka soli (najlepiej pół na pół z solą peklową)Z ciemnym piwem1 butelka ciemnego piwa½ szklanki pikantnego ketchupu3 łyżki płynnego miodu2 – 3 cebule1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki1 łyżka soli (najlepiej pół na pół z solą peklową)1 łyżeczka ziaren pieprzuZ sokiem jabłkowym½ l soku jabłkowego½ szklanki oliwy z oliwek4 łyżki miodu2 kawałki kory cynamonu6 ziaren kardamonu2 – 3 gwiazdki anyżu5 goździków
Z czerwonym winem: Marchewką, pietruszkę i cebule kroimy w plastry, pora rwiemy na mniejsze kawałki. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy warzywami i przyprawami. Całość zalewamy winem, dociskamy od góry i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.Ta marynata jest idealna do karkówki (kawałki mięsa trzeba rozbić, by nie były zbyt grube) lub żeberek.Z ciemnym piwem: Cebule kroimy w plastry. Pozostałe składniki mieszamy razem. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy cebulą, a następnie całość zalewamy przygotowaną mieszanką. Dociskamy od góry i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Ta marynata jest idealna do karkówki lub żeberek (marynujemy minimum 12 godzin), ale świetnie też sprawdza się w przypadku skrzydełek z kurczaka (wtedy marynujemy krócej).Z sokiem jabłkowym: Sok, miód i oliwę mieszamy razem. Kawałki umytego i osuszonego mięsa przekładamy przyprawami i zalewamy przygotowaną mieszanką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Taka słodka marynata idealnie nadaję się do mięsa drobiowego.Solimy dopiero na talerzu.Pamiętajcie, by w trakcie grillowania mięso polewać co jakiś czas pozostałą marynatą.