Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
margaryna 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
cukier puder 0,5 szklanek
jajka 1 sztuk
śmietana 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
truskawki 400 gramów
mleko 0,5 szklanek
żelatyna 1 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
masło 60 gramów
cukier 0,5 szklanek
serek homogenizowany 250 gramówWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
margaryną, dodać
sól, skórkę otartą z
cytryny,
cukier puder,
jajko oraz gęstą
śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. po wyjęciu z piekarnika ułożyć na wierzchu oczyszczone, osuszone
owoce.
Galaretka serowa:
mleko zagotować, lekko ostudzić i rozpuścić w nim
żelatynę. 2jajka,
masło, pół szklanki
cukru włożyć do garnka i postawić na płytce na bardzo małym ogniu, mieszać, aby się składniki połączyły w jednolitą masę tak, aby
jajka się nie ścięły. Do ostudzonej masy dodać
serek i wlać przez sitko
mleko z rozpuszczona
żelatyną.
Serową galaretkę wylać równą warstwą na
truskawki i wstawić do lodówki. Przed podaniem u]łożyć dekoracyjnie na wierzchu oczyszczone, pokrojone
truskawki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: