ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekmargaryna 50 gramówskórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychcukier puder 0,5 szklanekjajka 1 sztukśmietana 1 łyżek stołowychsól 1 szczyptatruskawki 400 gramówmleko 0,5 szklanekżelatyna 1 łyżek stołowychjajka 2 sztukmasło 60 gramówcukier 0,5 szklanekserek homogenizowany 250 gramówWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać sól, skórkę otartą z cytryny, cukier puder, jajko oraz gęstą śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. po wyjęciu z piekarnika ułożyć na wierzchu oczyszczone, osuszone owoce.Galaretka serowa: mleko zagotować, lekko ostudzić i rozpuścić w nim żelatynę. 2jajka, masło, pół szklanki cukru włożyć do garnka i postawić na płytce na bardzo małym ogniu, mieszać, aby się składniki połączyły w jednolitą masę tak, aby jajka się nie ścięły. Do ostudzonej masy dodać serek i wlać przez sitko mleko z rozpuszczona żelatyną.Serową galaretkę wylać równą warstwą na truskawki i wstawić do lodówki. Przed podaniem u]łożyć dekoracyjnie na wierzchu oczyszczone, pokrojone truskawki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: