Wykonanie
Przyznam się Wam, że po raz pierwszy przystąpiłam do wykonania tego ciasta. Miało ono zadebiutować na wigilijnej kolacji, zatem stres podczas przygotowywania był ogromny! ;) Poszperałam w
sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu(z największą ilością pozytywnych komentarzy) i zaryzykowałam ze znalezionym na blogu Moje wypieki . Efekt był zniewalający, a najlepszym dowodem tego były pochwały od członków mojej rodziny oraz okruszki jakie pozostały po cieście;)Składniki:
Ciasto drożdżowe na 3
strucle:3 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania (około pół szkla nki)180 ml letniego
mleka150 g
margaryny (lub
masła), roztopionej, ochłodzonej6
żółtek(c zęść
białek wykorzystamy do masy)45 g świeżych
drożdży6 łyżek
cukru1,5 łyżki
olejupół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu (lub np.
wódki,
rumu)1 duże opakowanie
cukru waniliowego (16 g)Masa makowa:pół puszki gotowej masy makowej z
bakaliam i2 jab łka ob rane i pokrojone w kostkę2 - 3 ubite
białkaDodatkowo:
lukiertabliczka
gorzkiej czekoladypotłuczone
orzechy ziemne w karmelupergamin/papier do pieczenia
olejWykonanie
Drożdże rozpuścić z
cukrem oraz
mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na masę wymieszać (
białko dodawać stopniowo, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie
ciasto drożdżowe po wyrośnięciu, chwilę jeszcze wyrabiać, (jeśli jest za rzadkie, to podsypać
mąką), podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę
makową, zawinąć w posmarowany
olejem pergamin,nie zakrywając
boków, zostawiając około 3 cm, (miejsce na wyrośnięcie ciasta podczas pieczenia). Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać
mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta należy je udekorować. Ja rozpuściłam na łaźni
wodnej tabliczkę
czekolady gorzkiej z odrobiną
mleka, posmarowałam nim dwa
strucle i posypałam
orzechami. Trzeci walec ciasta udekorowałam lukrem (
cukier puder plus
woda do gładkiej, gęstej konsystencji) i również posypałam
orzechami.



S macznego :)