ßßß Cookit - przepis na "Kurczak w migdałowej panierce"

"Kurczak w migdałowej panierce"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 sierpnia 2014 r. Kurczak to jeden z tych produktów, które przygotowywać można na tysiące sposobów. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i twierdzi, że akurat jej jest najlepszy. O gustach się nie dyskutuje, ale uważam, że delikatne piersi z kurczaka w chrupiącej migdałowej panierce, zachwycają. Otoczka migdałowa doskonale podkreśla smak, poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Dzięki krótkiemu smażeniu, mięso
pozostaje soczyste, idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z wody i pikantną surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku . Dla mnie zadowolone miny domowników podczas konsumpcji, spotęgowały wyjątkowość tego dania. To był pyszny obiad, który nieraz powtórzę. Jeśli lubicie takie smaki, to zapraszam i życzę smacznego :-)
Kurczak w migdałowej panierce Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 sierpnia . Wakacyjny kurczak w migdałowej panierce! Nie sądziłam, że migdały nadają tak niepowtarzalnego smaku piersiom kurczaka, polecam:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 8 min Łączny czas: 23 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
Pomysł na kurczaka w migdałowej panierce pochodzi stąd, oryginalnie autorka smażyła w parmezanowej panierce, na oleju. Polecam, bardzo pyszne:-)
pierś z kurczaka : 2
jajko : 1
sól morska : do smaku
świeżo zmielony pieprz : 1/2 łyżeczki
zmielone płatki migdałów : 3 łyżki
bułka tarta : 3 łyżki
masło klarowane : do smażenia
dodatki:
młode ziemniaki : 16
Przygotowanie:
młode ziemniaki bardzo cienko obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie
z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach
migdały rozdrabniam w malakserze, do którego dodaję bułkę tartą i wszystko razem mieszam w jednym głębokim talerzu roztrzepuję jajko z solą i pieprzem w drugim wsypuję mieszankę z malaksera - migdały+bułka tarta
piersi kurczaka maczam w jajku, a później obtaczam w panierce
kurczaka smażę na klarowanym maśle (uwielbiam zapach smażonego masła), minimum 1/2 cm warstwa, po cztery minuty z każdej strony, na złoty kolor
podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/08/kurczak-w-migdaowej-panierce.html