Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 8 sierpnia 2014 r.
Kurczak to jeden z tych produktów, które przygotowywać można na tysiące sposobów. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i twierdzi, że akurat jej jest najlepszy. O gustach się nie dyskutuje, ale uważam, że delikatne
piersi z kurczaka w chrupiącej migdałowej panierce, zachwycają. Otoczka migdałowa doskonale podkreśla smak, poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Dzięki krótkiemu smażeniu,
mięsopozostaje soczyste, idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z
wody i pikantną surówką z
sałaty,
rzodkiewki i
szczypiorku . Dla mnie zadowolone miny domowników podczas konsumpcji, spotęgowały wyjątkowość tego dania. To był pyszny obiad, który nieraz powtórzę. Jeśli lubicie takie smaki, to zapraszam i życzę smacznego :-)
Kurczak w migdałowej panierce Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 7 sierpnia . Wakacyjny
kurczak w migdałowej panierce! Nie sądziłam, że
migdały nadają tak niepowtarzalnego smaku
piersiom kurczaka, polecam:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 8 min Łączny czas: 23 minLiczba porcji: 2Składniki:Pomysł na
kurczaka w migdałowej panierce pochodzi stąd, oryginalnie autorka smażyła w parmezanowej panierce, na
oleju. Polecam, bardzo pyszne:-)
pierś z kurczaka : 2
jajko : 1
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczkizmielone
płatki migdałów : 3 łyżki
bułka tarta : 3 łyżki
masło klarowane : do smażeniadodatki:
młode ziemniaki : 16Przygotowanie:
młode ziemniaki bardzo cienko obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie
z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach
migdały rozdrabniam w malakserze, do którego dodaję
bułkę tartą i wszystko razem mieszam w jednym głębokim talerzu roztrzepuję
jajko z
solą i
pieprzem w drugim wsypuję mieszankę z malaksera - migdały+bułka
tartapiersi kurczaka maczam w
jajku, a później obtaczam w panierce
kurczaka smażę na klarowanym
maśle (uwielbiam zapach smażonego
masła), minimum 1/2 cm warstwa, po cztery minuty z każdej strony, na złoty kolorpodaję z młodymi ziemniaczkami z
wody i surówką z
sałaty,
rzodkiewki i
szczypiorku


Smacznego!