Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 7 maja 2014 r.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które zamieściłam jakiś czas temu na blogu, cieszą się ogromną sympatią czytelników. Dzisiaj postanowiłam zrobić im konkurencję i opublikować przepis na
polędwiczki z
pieprzem w
sosie pieczarkowym. Jestem ciekawa, czy będą ze sobą współzawodniczyć, a może uzupełniać się wzajemnie ??? Ta potrawapodbiła moje
serce od pierwszego kęsa.
Mięso delikatnie zrumienione na patelni, opiekane w piekarniku, polane aromatycznym
sosem pieczarkowym na bazie
bulionu domowego z
suszonymi grzybkami, kieliszkiem
koniaku i
musztardy dijon. Do tego wkomponowane
chrzanowe puree ziemniaczane, zdobione
natką pietruszki. Całość sprawia niebywałą przyjemność wizualną i
smakową - gorąco polecam :))Polędwiczka z
pieprzem w
sosie pieczarkowym Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 maja . Wykwintna polędwiczka z
pieprzem w
sosie pieczarkowym! Połączenie subtelnego i "misternego"
mięsa z aromatem
pieczarek nie pozwoli oprzeć się pokusie, nawet największemu przeciwnikowi
wieprzowiny:))Oceny: 5,0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz.Składniki:Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, nieznacznie zmodyfikowany :))
polędwica wieprzowa : 1 (około 500 g)
sól morska : do posypania
czarny pieprz : do posypania (ok. 1 łyżka)
oliwa lub
olej roślinny tłoczony na zimno : 2 łyżki
cynamon : 1/2 łyżeczki
Sos pieczarkowy:
pieczarki (można użyć brązowych): 350 ggorący domowy
bulion (może być
woda): 1/2 szklanki
suszone grzyby : kilka kawałków
sos worcester : 2 łyżeczki
cebula szalotka : 1 małaposiekana
natka pietruszki : 2 łyżki
masło : 1 łyżka
koniak : 1 kieliszek
musztarda dijon : 1 łyżkagęsta
śmietana 30% : 1/4 szklanki (60 ml)Puree ziemniaczane z
chrzanem:
ziemniaki : 800 g
chrzan : 2 łyżki
masło : 1 łyżkaPrzygotowanie:
polędwicę doprowadzam do temperatury pokojowejprzygotowuję składniki
sosu pieczarkowego, większe
pieczarki kroję, mniejsze pozostawiam w całości
bulion lub
wodę zagotowuję razem z
suszonymi grzybami, a następnie mieszam z
sosem worcestersiekam
natkę pietruszki i
cebulępiekarnik nagrzewam do 180 stopni C
polędwicę doprawiam
solą i dokładnie nacieram drobno zmielonym
pieprzem, smaruję 1 łyżką
oliwyrozgrzewam patelnię (najlepiej taką z odpinaną rączką, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia)
polędwicę posypuję z lekka
cynamonem na patelni podgrzewam drugą łyżkę
oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażam
polędwicę na złoty kolorwkładam do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na nagrzaną blaszkę) i piekę przez 15 minutwyjmuję upieczoną
polędwicę i odkładam na talerz - kroję po upływie 8 minut na tej samej patelni przygotowuję sos z
pieczarkami: stawiam patelnię na ogniu, topię
masło, wkładam
pieczarki razem z
cebulą i smażę na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę, aż
pieczarki będą lekko zrumienionedodaję
musztardę i mieszamwlewam
koniak i chwilkę gotuję, następnie wlewam
bulion z
suszonymi grzybami i
sosem worcester oraz
śmietankę doprowadzam do zagotowania, ustawiam ogień na umiarkowany i gotuję sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje na minutę przed końcem dodaję
natkę pietruszkisprawdzam, czy
sos jest odpowiednio słonyPuree ziemniaczane z
chrzanem:obieram
ziemniaki i gotuję w osolonej wodzieodcedzam i od razu rozgniatam praską z dodatkiem
masła oraz
chrzanuziemniaki wykładam na talerz, układam pokrojoną na plastry
polędwicę i polewam sosem z
pieczarkamidekoruję
natką pietruszkipodałam z surówką z
kapusty kiszonej można zaserwować surówkę z
kopru włoskiego, czy
marchewkę glazurowaną


Smacznego !!!