ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 maja 2014 r. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które zamieściłam jakiś czas temu na blogu, cieszą się ogromną sympatią czytelników. Dzisiaj postanowiłam zrobić im konkurencję i opublikować przepis na polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym. Jestem ciekawa, czy będą ze sobą współzawodniczyć, a może uzupełniać się wzajemnie ??? Ta potrawa
podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Mięso delikatnie zrumienione na patelni, opiekane w piekarniku, polane aromatycznym sosem pieczarkowym na bazie bulionu domowego z suszonymi grzybkami, kieliszkiem koniaku i musztardy dijon. Do tego wkomponowane chrzanowe puree ziemniaczane, zdobione natką pietruszki. Całość sprawia niebywałą przyjemność wizualną i smakową - gorąco polecam :))
Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 maja . Wykwintna polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym! Połączenie subtelnego i "misternego" mięsa z aromatem pieczarek nie pozwoli oprzeć się pokusie, nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny:))Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz.
Składniki:
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, nieznacznie zmodyfikowany :))
polędwica wieprzowa : 1 (około 500 g)
sól morska : do posypania
czarny pieprz : do posypania (ok. 1 łyżka)
oliwa lub olej roślinny tłoczony na zimno : 2 łyżki
cynamon : 1/2 łyżeczki
Sos pieczarkowy:
pieczarki (można użyć brązowych): 350 g
gorący domowy bulion (może być woda): 1/2 szklanki
suszone grzyby : kilka kawałków
sos worcester : 2 łyżeczki
cebula szalotka : 1 mała
posiekana natka pietruszki : 2 łyżki
masło : 1 łyżka
koniak : 1 kieliszek
musztarda dijon : 1 łyżka
gęsta śmietana 30% : 1/4 szklanki (60 ml)
Puree ziemniaczane z chrzanem:
ziemniaki : 800 g
chrzan : 2 łyżki
masło : 1 łyżka
Przygotowanie:
polędwicę doprowadzam do temperatury pokojowej
przygotowuję składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki kroję, mniejsze pozostawiam w całości
bulion lub wodę zagotowuję razem z suszonymi grzybami, a następnie mieszam z sosem worcester
siekam natkę pietruszki i cebulę
piekarnik nagrzewam do 180 stopni C
polędwicę doprawiam solą i dokładnie nacieram drobno zmielonym pieprzem, smaruję 1 łyżką oliwy
rozgrzewam patelnię (najlepiej taką z odpinaną rączką, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia)
polędwicę posypuję z lekka cynamonem na patelni podgrzewam drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażam polędwicę na złoty kolor
wkładam do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na nagrzaną blaszkę) i piekę przez 15 minut
wyjmuję upieczoną polędwicę i odkładam na talerz - kroję po upływie 8 minut na tej samej patelni przygotowuję sos z pieczarkami: stawiam patelnię na ogniu, topię masło, wkładam pieczarki razem z cebulą i smażę na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą lekko zrumienione
dodaję musztardę i mieszam
wlewam koniak i chwilkę gotuję, następnie wlewam bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę doprowadzam do zagotowania, ustawiam ogień na umiarkowany i gotuję sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje na minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki
sprawdzam, czy sos jest odpowiednio słony
Puree ziemniaczane z chrzanem:
obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie
odcedzam i od razu rozgniatam praską z dodatkiem masła oraz chrzanu
ziemniaki wykładam na talerz, układam pokrojoną na plastry polędwicę i polewam sosem z pieczarkami
dekoruję natką pietruszki
podałam z surówką z kapusty kiszonej można zaserwować surówkę z kopru włoskiego, czy marchewkę glazurowaną
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/05/poledwiczka-z-pieprzem-w-sosie.html