ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 maja 2014 r. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które zamieściłam jakiś czas temu na blogu, cieszą się ogromną sympatią czytelników. Dzisiaj postanowiłam zrobić im konkurencję i opublikować przepis na polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym. Jestem ciekawa, czy będą ze sobą współzawodniczyć, a może uzupełniać się wzajemnie ??? Ta potrawapodbiła moje serce od pierwszego kęsa. Mięso delikatnie zrumienione na patelni, opiekane w piekarniku, polane aromatycznym sosem pieczarkowym na bazie bulionu domowego z suszonymi grzybkami, kieliszkiem koniaku i musztardy dijon. Do tego wkomponowane chrzanowe puree ziemniaczane, zdobione natką pietruszki. Całość sprawia niebywałą przyjemność wizualną i smakową - gorąco polecam :))Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 maja . Wykwintna polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym! Połączenie subtelnego i "misternego" mięsa z aromatem pieczarek nie pozwoli oprzeć się pokusie, nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny:))Oceny: 5,0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz.Składniki:Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, nieznacznie zmodyfikowany :))polędwica wieprzowa : 1 (około 500 g)sól morska : do posypaniaczarny pieprz : do posypania (ok. 1 łyżka)oliwa lub olej roślinny tłoczony na zimno : 2 łyżkicynamon : 1/2 łyżeczkiSos pieczarkowy:pieczarki (można użyć brązowych): 350 ggorący domowy bulion (może być woda): 1/2 szklankisuszone grzyby : kilka kawałkówsos worcester : 2 łyżeczkicebula szalotka : 1 małaposiekana natka pietruszki : 2 łyżkimasło : 1 łyżkakoniak : 1 kieliszekmusztarda dijon : 1 łyżkagęsta śmietana 30% : 1/4 szklanki (60 ml)Puree ziemniaczane z chrzanem:ziemniaki : 800 gchrzan : 2 łyżkimasło : 1 łyżkaPrzygotowanie:polędwicę doprowadzam do temperatury pokojowejprzygotowuję składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki kroję, mniejsze pozostawiam w całościbulion lub wodę zagotowuję razem z suszonymi grzybami, a następnie mieszam z sosem worcestersiekam natkę pietruszki i cebulępiekarnik nagrzewam do 180 stopni Cpolędwicę doprawiam solą i dokładnie nacieram drobno zmielonym pieprzem, smaruję 1 łyżką oliwyrozgrzewam patelnię (najlepiej taką z odpinaną rączką, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia)polędwicę posypuję z lekka cynamonem na patelni podgrzewam drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażam polędwicę na złoty kolorwkładam do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na nagrzaną blaszkę) i piekę przez 15 minutwyjmuję upieczoną polędwicę i odkładam na talerz - kroję po upływie 8 minut na tej samej patelni przygotowuję sos z pieczarkami: stawiam patelnię na ogniu, topię masło, wkładam pieczarki razem z cebulą i smażę na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą lekko zrumienionedodaję musztardę i mieszamwlewam koniak i chwilkę gotuję, następnie wlewam bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę doprowadzam do zagotowania, ustawiam ogień na umiarkowany i gotuję sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje na minutę przed końcem dodaję natkę pietruszkisprawdzam, czy sos jest odpowiednio słonyPuree ziemniaczane z chrzanem:obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzieodcedzam i od razu rozgniatam praską z dodatkiem masła oraz chrzanuziemniaki wykładam na talerz, układam pokrojoną na plastry polędwicę i polewam sosem z pieczarkamidekoruję natką pietruszkipodałam z surówką z kapusty kiszonej można zaserwować surówkę z kopru włoskiego, czy marchewkę glazurowaną
Smacznego !!!