Wykonanie
Ciasto ze słodkich
ziemniaków to kolejny klasyk kuchni amerykańskiej. Podawane najczęściej w okresie świątecznym.Długo czekałam na okazję, żeby wreszcie kupić słodkie
ziemniaki i spróbować tego ciasta. Dla mnie smakuje podobnie do ciasta
marchewkowego. Dobre, ale jakoś szczególnie się nim nie zachwycam. Jednak uważam, że warto próbować nowych dań. Zapraszam więc do skorzystania z przepisu i upieczenia ciasta! :)

Składniki:ciasto:300 g
mąki60 g
cukru pudru150 g
masła2
jajka1. Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc plastyczne ciasto.2. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.3. Wałkujemy tworząc okrągły placek. Nakładamy ciasto na wałek i przenosimy na wysmarowaną
masłem formę. Dociskamy brzegi. Nakłuwamy ciasto delikatnie widelcem.4. Obciążamy ciasto
fasolą lub
grochem. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 15 minut. Zdejmujemy nasze obciążenie,nadzienie:500 g słodkich
ziemniaków1/3 szklanki
masła1/2 szklanki
cukru brązowego2 łyżeczki
cukru2
jajka3/4 szklanki
mleka zagęszczonego (jedno małe opakowanie)1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamon1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta startego
imbiruszczypta
soli1. Gotujemy
ziemniaki w mundurkach, do momentu kiedy będą miękkie. Obieramy ze skórki i robimy puree.2. Ucieramy
masło z
cukrem. Dodajemy
jajka w dalszym ciągu ucierając.3. Dodajemy
mleko zagęszczone i puree z
ziemniaków,
cukier waniliowy,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
imbir i
sól.4. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa nie wyszła jednorodna zawsze możemy pomóc sobie blenderem.5. Nadzienie wlewamy do podpieczonego
spodu.6. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175 stopni.7. Podajemy z
bitą śmietaną. ;)


Smacznego! ;)