ßßß
Składniki:ciasto:300 g mąki60 g cukru pudru150 g masła2 jajka1. Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc plastyczne ciasto.2. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.3. Wałkujemy tworząc okrągły placek. Nakładamy ciasto na wałek i przenosimy na wysmarowaną masłem formę. Dociskamy brzegi. Nakłuwamy ciasto delikatnie widelcem.4. Obciążamy ciasto fasolą lub grochem. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 15 minut. Zdejmujemy nasze obciążenie,nadzienie:500 g słodkich ziemniaków1/3 szklanki masła1/2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki cukru2 jajka3/4 szklanki mleka zagęszczonego (jedno małe opakowanie)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamon1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta startego imbiruszczypta soli1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, do momentu kiedy będą miękkie. Obieramy ze skórki i robimy puree.2. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka w dalszym ciągu ucierając.3. Dodajemy mleko zagęszczone i puree z ziemniaków, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól.4. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa nie wyszła jednorodna zawsze możemy pomóc sobie blenderem.5. Nadzienie wlewamy do podpieczonego spodu.6. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175 stopni.7. Podajemy z bitą śmietaną. ;)
Smacznego! ;)