Wykonanie
Skoro moja mała siostra nie może od paru tygodni zebrać się w sobie postanowiłam ją wyprzedzić i wrzucić coś lekkiego na kolację. Mój partner życiowy i ja jesteśmy sympatykami wszelkiego rodzaju
zieleniny. Już od jakiegoś czasu na naszych stołach gości
rucola coraz bardziej dostępne lekko gorzkawe liście będące świetną podstawą sałatek. Dziś postanowiłam podzielić się przepisem na prostą ale sycącą
sałatkę z tego własnie warzywka.Składniki:
Rucola to podstawa, ale spokojnie można ją zastąpić zwykłą
sałatą czy też bardzo zdrowym młodym
szpinakiem.
Filet z kurczakakilka
pomidorkówtrochę
oliwekcebulka - najlepiej czerwona
ser -
mozzarella lub
fetakilka
ogórków kiszonychWszystkie praktycznie składniki są opcjonalne i zależne od upodobań - to
sałatka dla osób które lubia eksperymentować
Przyprawy:
oregano,
bazylia,
ocet balsamiczny,
oliwa z oliwekprażony, solony
słonecznikcurry,
kurkumasól,
pieprzFilet z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy w
curry i
kurkumie. Warzywka płuczemy pod bieżącą
wodą i kroimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy
ziołami,
solą,
pieprzem, dodajemy
słonecznik i wszystko polewamy
oliwą oraz
octem balsamicznym - nie trzeba go używać dużo jednak naprawdę nadaje charakter potrawie.Nie podaję dokładnej ilości składników bo zawsze robimy to na tzw. oko. jest to bardziej pomysł na jedzonko niż dokładny przepis...smacznego! :))