Wykonanie

"Nic nie powie więcej o Włoszech niż nasz
chleb - symbol dającyświadectwo naszemu przywiązaniu do ziemi ojczystej"Giovanni PascoliSłowo "MERENDE" oznacza przekąski które spożywane są we Włoszech
między posiłkami,lekkie podwieczorki, które serwuje się dzieciom, gdy wracają ze szkoły. O Włoszech myślimy zazwyczaj jako o
kraju, w którym ludzie spożywają posiłki w domach, w gronie rodzinnym, merende też są częścią życia codziennego. Włochy nie były
krajem, w którym powszechna była kultura podjadania
między posiłkami, jednak wraz ze wzrostem tempa życia, wiele się zmieniło. Ludzie nie maja czasu zjeść odpowiedniego śniadania przed wyruszeniem do pracy lub wyjść na obiad. Bez względu czy będzie to słodka
bułka kupiona rano w
cukierni na śniadanie, jedzone w
porze lunchu lub późnym popołudniem panini albo kawałek pizzy z delikatesów, sklepu spożywczego czy budki z szybkim jedzeniem - bez wątpienia mamy do czynienia z czasami, w których wszyscy w którymś momencie dnia zjadają coś na szybko.

Piadina są to cienkie placki pszenne przygotowywane według bardzo starego przepisu są tak mocno związane z tradycją kulinarną regionu Emilia-Romania,że pisał o nich nawetpoeta Pascoli.Współcześnie są one popularną przekąską w całych Włoszech -sprzedaję się je w wyspecjalizowanych budkach nazywanych piadinerie.Placki nadziewa się
mięsem,
serem, warzywami.Najlepiej smakują prosto z patelni.W oryginalnym przepisie używa się strutto (
słoninę),ale jeśli wolicie,możecie użyć
masła ze
słoniną smakują lepiej ;)

Składniki:400g
mąki pszennejszczypta
soli10g suchych
drożdży40 g
słoniny225ml
wodyNadzienie:kto co lubi ,dosłownie może być wszystko ;)
filet z kurczaka podsmażony
pomidoryogóreksałata rzymskacebula czerwonaświeża
bazyliarukolaSos czosnkowo-
ziołowy1 ząbek
czosnkujogurt bałkański
sól,
pieprzświeże
zioła(
bazylia,
rozmaryn,
tymianek )

Wykonanie:Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
jogurt, posiekane
zioła,
sól,
pieprz. Mieszamy i chowamy do lodówki.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(
słonine drobno posiekać)Podzielić na 6-8 placków.

Każdą z kul rozwałkuj na placek grubości około 1mm.Rozgrzej dużą patelnię i smażpo jednym placku przez 2 minuty z każdej strony.

Zdejmuj z patelni,nakładaj nadzienie, polej sosem, złóż na pół i podawaj ;)

Bon Appetit!!