Wykonanie
Po ostatnim grillowaniu
żeberek i staniu przy grillu w nieskończoność, postanowiliśmy przed natarciem marynatą, podgotować je trochę. Drugi plus podgotowywania tych
żeberek jest taki, że z
wywaru który nam został, zrobiliśmy pyszną zupę "meksykańską" tak sobie ją nazwaliśmy, ponieważ jest piekielnie ostra :D Ale o tym w następnym
poście.

Składniki:
żeberkapapryka słodka mielona
sól,
pieprzzioła prowansalskieoliwakasza gryczanapietruszka5
buraczkówocet jabłkowyczosnekwoda lub
bulion do podlania
buraczków
Wywar:2l
wody5 szt
selera naciowego2
marchewki1
pietruszka2
listki laurowe5 ziarenek
pieprzu3
ziela angielskie3 gałązki
tymiankusól
Wykonanie:Gotujemy
wywar. Do
wody wrzucamy pokrojoną w kostkę
marchewkę,
pietruszkę,
seler naciowy. Wrzucamy
listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
tymianek. Zagotowujemy. Doprawiamy
solą. Do wrzącego
wywaru wrzucamy wcześniej pokrojone
żeberka na małe kawałki i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyciągamy je żeby wystygły.
Wywar zostawiamy na zupę. Gdy
żeberka wystygną, robimy marynatę z
oliwy,
papryki słodkiej mielonej z odrobiną
soli i
ziół, możecie dodać odrobine
octu balsamicznego jeśli posiadacie.

Wszystko mieszamy, przekładamy do
żeberka do marynaty, dobrze je w niej obtaczamy i wrzucamy na dobrze rozgrzany grill. W tym czasie ścieramy na dużych oczkach, wcześniej ugotowane
buraczki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2 zgniecione ząbki
czosnku,
sól,
pieprz do smaku. Podgrzewamy je na małym ogniu, dodajemy kieliszek
octu jabłkowego i chochlę
wywaru z
żeberek.Można również oprószyć ja odrobiną
mąki pszennej i szybko wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej
octu.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Podajemy ją z posiekaną zieloną
pietruszką i odrobina
oliwy. Całość podajemy z dobrze schłodzonym, dobrym
piwem ;) Gotowe

Smacznego!!!