Wykonanie
Jest to zdecydowanie najbardziej znana receptura ,powinna być podawana z Tagliatelle,ale na półkach sklepowych zauważyłam,że powróciła
Malma, którą bardzo sobie kiedyś ceniłam :P,więc postanowiłam zrobić ze spaghetti ;)Składniki:spaghetti lub tagliatelle,
parmezan, lub inny
ser żółty,pół kilo chudego
mielonego mięsa(
wołowina,
wieprzowina),1
korzeń selera lub
pietruszki(dałam
pietruszkę),1
marchewka,mała puszka
koncentratu pomidorowego,
przecier pomidorowy w kartoniku,
sól,
pieprz,1
cebula lub 2 ząbki
czosnku,świeża
bazylia,
oliwa z oliwek,1 kieliszek
wytrawnego czerwonego wina,2
liście laurowe,

Wykonanie:Rozgrzewamy
oliwę na patelni,dodajemy cały, lekko zgnieciony
czosnek ,
marchewkę i
pietruszkę pokrojoną na małe cienkie kawałki i smażymy z 5 minut, dodajemy
mięso mielone ,doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy drewnianą łyżką i rozdrabniamy
mięso na małe kawałki.

Smażymy około 15 minut,aż
mięso będzie gotowe.Dodajemy kieliszek czerwonego
wytrawnego wina,dusimy, żeby
alkohol wyparował troszkę.Dodajemy
koncentrat pomidorowy, rozcieńczony odrobiną
wody lub
bulionu.Mieszamy z
mięsem,można dodać
przecier pomidorowy z kartonika i
liście laurowe.Pozostawiamy na wolnym ogniu na pół godziny.W tym czasie możemy ugotować
makaron, al dente.Podajmy wymieszany z sosem,posypany
serem i udekorowany
bazylią.
Buon appetito!
Love You Antonio <3 :)