Wykonanie
Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć naprawdę pomysłowe i pyszne danie.
Kurczak w otoczeniu warzyw, ukryty w
kopercie z
ciasta francuskiego z pewnością
zrobi na gościach piorunujące wrażenie. Czas jego przygotowania jest wyjątkowo krótki. Na talerzu danie prezentuje się ciekawie, a smakuje wybornie. Potrawa z pewnością sprawdzi się w ramach lekkiego, a zarazem eleganckiego obiadu.

Składniki:2
filety z kurczakaser w plastrach np. Gouda
marchewkapietruszkaporselerkapusta pekińska ¼ główki2 ząbki
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
ostra papryka,
majeranekolej2 płaty
ciasta francuskiegoPrzygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, obieramy z błon, kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa również myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami
oleju. Na wrzący tłuszcz wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych:
marchew,
czosnek, za 4 minuty dodajemy
seler,
potem po chwili
pietruszkę, itd. Przesmażone warzywa przesypujemy do miski.Teraz
pora na podsmażenie
kurczaka. Patelnię ponownie rozgrzewamy. Na wrzący
olej wrzucamy kawałki
kurczaka obtoczone w
przyprawie. Smażymy dopóki
kurczak nie będzie miękki. Następnie do
mięsa dodajemy warzywa, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilkę jeszcze razem smażymy, aby stały się równomiernie aromatyczne.Na stolnicy rozkładamy płat
ciasta francuskiego, kroimy go w kwadraty o bokach ok. 15 cm. Następnie na środku każdego układamy farsz. Boki lekko zwilżamy
wodą i zlepiamy formując niewielkie koperty. Na wierzchu każdej układamy po 2 plastry
sera. Gotowe koperty kładziemy na blaszce pokrytej folią aluminiową.Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20-25 minut. Rumiane koperty z
kurczakiem najlepiej smakują z
sosem czosnkowym lub pikantnym
sosem pomidorowym.Smacznego!







Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)