ßßß
Składniki:2 filety z kurczakaser w plastrach np. Goudamarchewkapietruszkaporselerkapusta pekińska ¼ główki2 ząbki czosnkuprzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ostra papryka, majeranekolej2 płaty ciasta francuskiegoPrzygotowanie:Filety z kurczaka myjemy, obieramy z błon, kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa również myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Na wrzący tłuszcz wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych: marchew, czosnek, za 4 minuty dodajemy seler, potem po chwili pietruszkę, itd. Przesmażone warzywa przesypujemy do miski.Teraz pora na podsmażenie kurczaka. Patelnię ponownie rozgrzewamy. Na wrzący olej wrzucamy kawałki kurczaka obtoczone w przyprawie. Smażymy dopóki kurczak nie będzie miękki. Następnie do mięsa dodajemy warzywa, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilkę jeszcze razem smażymy, aby stały się równomiernie aromatyczne.Na stolnicy rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy go w kwadraty o bokach ok. 15 cm. Następnie na środku każdego układamy farsz. Boki lekko zwilżamy wodą i zlepiamy formując niewielkie koperty. Na wierzchu każdej układamy po 2 plastry sera. Gotowe koperty kładziemy na blaszce pokrytej folią aluminiową.Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20-25 minut. Rumiane koperty z kurczakiem najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)