Przez ostatni tydzień testowałam smakowo różne gatunki kasz. W zeszły weekend kupiłam kaszę o egzotycznie brzmiącej nazwie Quinoa. Pierwszy raz jadłam ją w Berlinie i wówczas urzekł mnie jej oryginalny smak. Postanowiłam trochę poeksperymentować i wypróbować ją jako dodatek do kilku dań. Najprostszym z nich była sałatka z tuńczykiem. Quinoa jest bardzo sycąca, lekkostrawna a w duecie z tuńczykiem tworzy na prawdę pożywne i zdrowe danie. Po prostu idealne do pracy - odżywia ciało i ożywia umysł.Składniki:1/2 szklanki kaszy Quinoa1/3 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej1/2 tuńczyka z puszki (mięso dokładnie odsączone z nadmiaru wody)1/3 czerwonej papryki2 pomidory1/3 kukurydzy z puszki1/3 słoika fasoli czerwonej1/3 puszki zielonego groszku2 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu½ dojrzałego awokadoupieczone krążki cukiniisałata lodowaszczypioreksól, pieprz, odrobina kurkumyPrzygotowanie:Kaszę Ouinoa przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się skutecznie charakterystycznej goryczki. Gotujemy ją ok. 15-20 min. dopóki nie napęcznieje. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka, kukurydzę, groszek i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Pomidory, paprykę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, ręcznie lub przy pomocy specjalnego siteczka odsączamy z wody. Liście rwiemy na kawałki i układamy na środku talerza. W osobnej misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa z obiema kaszami i jogurtem. Mieszankę warzywną układamy na kawałkach sałaty. Na wierzchu naszej sałatki układamy pieczone uprzednio krążki cukinii (doprawiłam je tylko pieprzem). Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka a całość posypujemy szczypiorkiem.Smacznego!Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)