ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem i kaszą Quinoa

Sałatka z tuńczykiem i kaszą Quinoa

nazwa

Wykonanie

Przez ostatni tydzień testowałam smakowo różne gatunki kasz. W zeszły weekend kupiłam kaszę o egzotycznie brzmiącej nazwie Quinoa. Pierwszy raz jadłam ją w Berlinie i wówczas urzekł mnie jej oryginalny smak. Postanowiłam trochę poeksperymentować i wypróbować ją jako dodatek do kilku dań. Najprostszym z nich była sałatka z tuńczykiem. Quinoa jest bardzo sycąca, lekkostrawna a w duecie z tuńczykiem tworzy na prawdę pożywne i zdrowe danie. Po prostu idealne do pracy - odżywia ciało i ożywia umysł.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy Quinoa
1/3 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
1/2 tuńczyka z puszki (mięso dokładnie odsączone z nadmiaru wody)
1/3 czerwonej papryki
2 pomidory
1/3 kukurydzy z puszki
1/3 słoika fasoli czerwonej
1/3 puszki zielonego groszku
2 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
½ dojrzałego awokado
upieczone krążki cukinii
sałata lodowa
szczypiorek
sól, pieprz, odrobina kurkumy
Przygotowanie:
Kaszę Ouinoa przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się skutecznie charakterystycznej goryczki. Gotujemy ją ok. 15-20 min. dopóki nie napęcznieje. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka, kukurydzę, groszek i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Pomidory, paprykę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, ręcznie lub przy pomocy specjalnego siteczka odsączamy z wody. Liście rwiemy na kawałki i układamy na środku talerza. W osobnej misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa z obiema kaszami i jogurtem. Mieszankę warzywną układamy na kawałkach sałaty. Na wierzchu naszej sałatki układamy pieczone uprzednio krążki cukinii (doprawiłam je tylko pieprzem). Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka a całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/08/saatka-z-tunczykiem-i-kasza-quinoa.html