Wykonanie
Dzisiaj prezentuję przepis na niezwykle prostą, ale i smaczną
sałatkę warzywną. Jej głównym składnikiem jest
por - zdecydowanie jedno z najzdrowszych jarzyn. Ponieważ sezon na świeże warzywa trwa nie wyobrażam sobie dnia bez prozdrowotnej sałatki.
Por to roślina lecznicza i odżywcza, dlatego powinien częściej gościć na naszych stołach. Jest dietetyczny, lekkostrawny i zasadotwórczy. Zalecany przy anemii, artretyzmie a także jako odtrutka w przypadku zatrucia pokarmowego. Zatem
pora na
pora - tylko jeść i zdrowieć!
Składniki:1
por (sparzony i pokrojony w cieniutkie plasterki)
kukurydza (ilość według uznania)czarne, drylowane
oliwki (ilość według uznania)2
jajka ugotowane na twardomały pęczek
natki pietruszki i
koperku½
czerwonej cebuliok. 5
pomidorków koktajlowychgarstka
kaparów3 łyżki
jogurtu naturalnego (dobry jest gęsty, grecki)1 łyżka
majonezusól,
pieprzponadto można dodać
groszek konserwowy½ dojrzałego
awokadoPrzygotowanie:
Pora myjemy, parzymy gorącą
wodą a następnie polewamy zimną, by warzywo pozostało chrupkie i zachowało witaminy. Do miski razem z
porem dodajemy: pokrojoną w kosteczkę
czerwona cebulę, odsączone z zalewy
kukurydzę,
oliwki i
kapary, posiekany
koperek i
natkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na cząstki i również dodajemy do pozostałych składników. Ugotowane na twardo
jajka siekamy drobno i wrzucamy do miski z warzywami.
Jogurt mieszamy z
majonezem i wlewamy do sałatki. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Mieszamy
sałatkę i gotowe!Do picia polecam sok ze świeżowyciskanej
marchewki. Pychota!Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)